els Bombers de la Generalitat han rebut una quarantena d´avisos per incidències relacionades amb la pluja des d´aquest dijous a les nou del vespre fins aproximadament les vuit del matí. Tot i així, segons han explicat, cap d´elles ha estat greu i en algunes amb prou feina s´hi ha arribat a actuar. La majoria s´han concentrat a les comarques de Girona i nord de Barcelona després que a última hora d´ahir els ruixats es localitzessin al terç nord-est de Catalunya, tot i que de matinada ja han anat de baixa. Les incidències, totes elles menors, han consistit en filtracions d´aigua, embornals embossats, aigua acumulada en patis o algun sanejament o retirada d´arbres. Alguns dels registres més destacats han estat els 31 litres per metre quadrat en mitja hora a Sant Pere Pescador i els 24 litres a Torroella de Montgrí, segons el Servei Meteorològic de Catalunya.

Altres quantitats destacades han estat els 24,5 litres per metre quadrat en mitja hora a Portbou i els 14 litres per metre quadrat en deu minuts a Dosrius (Maresme). A més s´han produït acumulacions d´aigua importants a Portbou (83,9 litres per metre quadrat), Sant Pere Pescador (74,6 litres per metre quadrat), Castelló d´Empúries (68,4 litres per metre quadrat) i Cadí (65,2 litres per metre quadrat).

Pel que fa la mobilitat, segons informa Renfe, la R1 pot acumular aquest divendres al matí retards superiors al quart d´hora en sentit Blanes per les males condicions marítimes que obliga els combois a circular amb molta precaució. En sentit sud, d´entrada a Barcelona, els combois funcionen amb normalitat coincidint amb l'hora punta.

D´altra banda, segons informa Protecció Civil, 1.950 abonats de Vidreres i 1.021 més de Llagostera es van quedar sense restabliment elèctric.

Quant als problemes viaris, l´acumulació d´aigua ha fet tallar un carril de la C-31 a Sant Adrià de Besòs cap al ramal de la Ronda Litoral en sentit Trinitat, on es registra mig quilòmetre de retencions. A la resta de vies, hi ha les cues habituals d´entrada a Barcelona a primera hora del matí.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, aquest divendres al matí s´esperen precipitacions a qualsevol punt, més extenses al matí al terç oest i al quadrant nord-est, mentre que amb el pas de les hores les pluges quedaran restringides al Pirineu, Prepirineu i meitat est. Seran d´intensitat feble o moderada, tot i que localment poden ser fortes i acompanyades de tempesta i calamarsa.

De fet, el SMC ha activat dos avisos per mal estat de la mar al litoral de Barcelona i de Girona i per la possibilitat de pluges superiors als 20 litres per metre quadrat en mitja hora a les comarques del quadrant nord-est.

En tot l´episodi el telèfon 112 ha atès un nombre elevat de 1.267 trucades vinculades a les pluges, la gran majoria amb origen al Maresme (845) i al Barcelonès (183). Les trucades han estat majoritàriament per inundacions, filtracions, rescats de vehicles (urbà), clavegueram, incidències trànsit.

Mentrestant, la Direcció de Protecció Civil de la Generalitat manté activada l´alerta del Pla Especial d´Emergències per Inundacions a Catalunya (Inuncat) per la presència d'acumulacions d'aigua encara a punts del litoral i la prealerta del pla Procicat pel fort onatge al litoral de la meitat nord.