La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté aquest dijous, 13 d'octubre, al vespre, l'ALERTA del Pla Especial d'Emergències per Inundacions a Catalunya (INUNCAT). L'Ajuntament de Roses, atenent les recomanacions de Protecció Civil, ha comunicat el tancament de l'accés a l'espigó de Santa Margarida a causa de la previsió de fort onatge.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), les pluges poden afectar qualsevol punt de Catalunya i es poden mantenir al llarg de la nit i matinada especialment al litoral i prelitoral de Tarragona, Barcelona i Girona.

Pla PROCICAT en Prealerta per onatge

Protecció Civil de la Generalitat manté també el Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) en fase de Prealerta per la previsió d'onades superiors als 2,5 metres des de la meitat nord del litoral del Barcelonès fins a l'Empordà. Es preveu que el fort onatge s'allargui fins demà, tot i que serà més probable superar el llindar de fort onatge a la costa del Baix i Alt Empordà.

Protecció Civil recorda que no s'ha d'accedir als punts del litoral afectats per l'onatge fort ni als llocs on les onades trenquin amb força. Respecteu els tancaments d'accés a aquests punts, hi són per la a vostra seguretat. Trobareu tots els consells a interior.gencat.cat/inundacions

Protecció Civil de la Generalitat recorda la importància de respectar les senyalitzacions de prohibició d'accedir i passar en aquells punts on hi hagi perill d'inundacions a tot el litoral. Cal evitar rieres, passos soterrats, punts inundables i altres zones de risc. Si un soterrani es comença a inundar en cap cas hi baixeu per treure, per exemple, el cotxe, pot omplir-se d'aigua en pocs segons i us hi atraparia a dins.

El Servei Català de Trànsit informa que en aquests moments no hi ha incidències relacionades directament amb la pluja, i recorda als conductors que en cas de pluja s'han de tenir en compte aquests consells:

MODEREM LA VELOCITAT: la pluja augmenta el risc d'accident per la reducció de visibilitat. Per això cal moderar la velocitat i augmentar la distància de seguretat.

SENSE ABS, FRENEM AMB SUAVITAT: si el nostre vehicle no està equipat amb ABS, frenarem amb suavitat i reduirem les marxes per no bloquejar ni la direcció ni les rodes.

AMB ABS, FRENEM AMB DECISIÓ: en cas de patir hidroplanatge, si disposem d'ABS, frenarem amb decisió fins que ens aturem.

SI CAL, PAREM: si plou de manera torrencial, estacionarem a un lloc segur i mantindrem enceses els llums. Amb pluja molt intensa, si tenim problemes de visibilitat, aturarem el vehicle i senyalitzarem la nostra posició.

NO TRAVESSEM ZONES INUNDADES: no travessarem mai rieres ni zones inundades encara que semblin de poca profunditat perquè podem ser arrossegats fàcilment pel corrent. Si hem de travessar un bassal gran: circularem amb primera, lentament, i un cop passat comprovarem l'eficàcia dels frens.