Figueres

Figueres obrirà el primer Simposi sobre Sòl No Urbanitzable dels arquitectes

Durant tres sessions, es debatrà sobre el paisatge, les activitats i les construccions

04.10.2016 | 17:22

La Demarcació de Girona del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC) organitza el I Simposi sobre Sòl No Urbanitzable (SSNU), que es durà a terme els dies 7, 14 i 21 d´octubre de 2016, a les ciutats de Figueres, Olot i Girona, respectivament. En l´actualitat, el 94% del territori català està classificat com a sòl no urbanitzable i regulat per una la legislació que no sempre dóna resposta a les noves situacions que demana la societat actual derivades de les transformacions socials, culturals, econòmiques, que estem vivint. Cal tornar a mirar el sòl no urbanitzable, com l´espai heterogeni i complex que és i preguntar-nos com s´ha de transitar per aquest espai.

Davant la impossibilitat d´abordar la multitud d´arestes que ofereixen les diferents mirades sobre el sòl no urbanitzable, el simposi posarà el seu punt d´atenció en dos temes que es repartiran en tres jornades. El primer dia centrarà l´atenció en les activitats humanes i les construccions que es troben en aquesta tipologia de sòl. En l´actualitat, Catalunya té més de 500.000 edificacions identificades en sòl el que ens ha de portar en el context social actual, a una reflexió sobre el futur que obre la societat de les TIC, i si l´àmbit rural pot oferir i permetre noves oportunitats a gent jove o emprenedors que poden donar nova vida als àmbits rurals o a edificacions en desús, la possibilitat d´enquibir activitats artesanals, artístiques, i fins i tot activitats professionals o productives que les noves tecnologies permeten portar a terme lluny de les àrees urbanes.

El planejament actual acota molt les intervencions que s´hi poden dur a terme, i ara és el moment per repensar el perquè, quan i com s´hi ha d´intervenir. La segona jornada està dedicada al paisatge en el sòl no urbanitzable, espais oberts, espais rurals transformats o no per l´activitat humana que es troben en un procés estretament vinculat als canvis que la societat impulsa. Es parlarà de la integració de les noves activitats en el paisatge i el seu entorn, de si és possible determinar o incorporar també la "preservació de les visuals dels paisatges" que més valorem, o la "preservació de les façanes" dels pobles, l´arranjament de les entrades als pobles i ciutats, la integració dins d´un paisatge menys àrid dels nous àmbits comercials o industrials, i de la reordenació del paisatge dels espais periurbans. Es vol reflexionar sobre el valor de la mirada i com aquesta condiciona la percepció cultural d´un paisatge en trànsit, en un moment on les principals activitats que conformaren el paisatge en sòl no urbanitzable han canviat o cessat en bona part del territori deixant part del seu esquelet estructural de gran valor patrimonial.

La tercera jornada combina els dos temes principals i reflexiona sobre les jornades anteriors, tractant d´enquibir aquest debat en el context social actual i el futur, i si l´àmbit rural pot oferir o permetre noves oportunitats que poden donar nova vida a aquests àmbits o a edificacions en desús, i com ens aproximen a la valorització del paisatge. A més, aquesta última jornada té un caire més polític amb la consideració de la nova Llei de Territori, i la participació del director general d´Urbanisme, Agustí Serra, i del conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Josep Rull. Seran tres dies on més de trenta professionals, entre els quals trobem arquitectes, urbanistes, paisatgistes, geògrafs, entre d´altres, posaran sobre la taula l´estat de la qu?estió dels dos grans blocs que tracta el simposi. Un espai que ha de servir per fer preguntes, que seran respostes o no, sobre el futur d´aquesta tipologia de sòl i com ha d´afrontar les transformacions que se li ha d´aplicar amb una nova normativa

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema