Consell Comarcal

El Consell Comarcal presenta a Perpinyà la diagnosi social de l'Espai transfronterer

En el marc del projecte de cooperació transfronterer en intervenció social en el qual ha participat al llarg de l'any passat

13.06.2016 | 15:32
La presentació de l´estudi

L´àrea de Benestar del Consell Comarcal de l´Alt Empordà va presentar la setmana passada el Diagnòstic Social de l´Espai Català Transfronterer elaborat per l´Equip Tècnic d´Inclusió en el marc del projecte de cooperació transfronterer en intervenció social en el qual ha participat al llarg de l´any passat.

Aquest cicle de trobades transfrontereres, que ha comptat amb una subvenció de l'Eurodistricte de la Generalitat de Catalunya i el Departament dels Pirineus Orientals, es va cloure dimarts passat en una jornada de treball a la qual va assistir el director de la Casa de la Generalitat de Perpinyà, Josep Puigbert, i el coordinador de la Missió Transfronterera del Departament dels Pirineus Orientals, Florent Martiche. En aquesta darrera jornada van participar més d´una trentena de professionals de l´àmbit social provinents del Consell Comarcal, del Departament dels Pirineus Orientals, de l´IRTS i d´entitats socials de banda i banda de la frontera.

Al llarg del darrer any aquest cicle de trobades ha reunit prop d´un centenar de professionals de l´àmbit social interessats en promoure projectes de cooperació transfronterera orientats a la intervenció social i a l´atenció a les persones en risc d´exclusió social. Aquestes trobades han facilitat un espai de treball per conèixer els actors homòlegs del Departament dels Pirineus Orientals, les seves competències i els seus àmbits d´intervenció i per teixir una xarxa de cooperació transfronterera que permet l´intercanvi d´informació professional, l´aprenentatge mutu i la generació de nous projectes de cooperació en l´àmbit social.

L´estudi destaca que  les taxes de risc d'exclusió social en ambdós territoris són força similars, a l'entorn del 20%, situant-se en ambdós casos per damunt de la mitjana europea (16,6% UE-28). El territori transfronterer presenta moltes similituds en termes de població més envellida en els municipis petits i rurals i major diversitat i dinamisme econòmic a les zones litorals i a les ciutats i la majoria dels indicadors analitzats ens mostren aquestes similituds.

Des de l´àrea de Benestar del Consell es remarca al llarg del document que moltes de les problemàtiques socials són compartides, però hi ha diferències substantives en els serveis i recursos disponibles a banda i banda de la frontera. La cooperació transfronterera ha de servir per oferir uns millors serveis als ciutadans i ciutadanes del territori, millorar la seva qualitat de vida i promoure desenvolupament econòmic i social perquè l'acció social és també un espai de generació de "mercat". La cooperació transfronterera permetrà promoure nous projectes per conèixer millor les necessitats socials, com funcionen els serveis a l'altra banda de la frontera, les metodologies de treball i els recursos disponibles. Permetrà, igualment, ampliar i reforçar la xarxa d'agents públics, privats i del tercer sector que presten serveis a les persones i en aquest sentit és també un espai per a la innovació social.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema