L’àrea de Benestar del Consell Comarcal de l’Alt Empordà va presentar la setmana passada el Diagnòstic Social de l’Espai Català Transfronterer elaborat per l’Equip Tècnic d’Inclusió en el marc del projecte de cooperació transfronterer en intervenció social en el qual ha participat al llarg de l’any passat.

Aquest cicle de trobades transfrontereres, que ha comptat amb una subvenció de l'Eurodistricte de la Generalitat de Catalunya i el Departament dels Pirineus Orientals, es va cloure dimarts passat en una jornada de treball a la qual va assistir el director de la Casa de la Generalitat de Perpinyà, Josep Puigbert, i el coordinador de la Missió Transfronterera del Departament dels Pirineus Orientals, Florent Martiche. En aquesta darrera jornada van participar més d’una trentena de professionals de l’àmbit social provinents del Consell Comarcal, del Departament dels Pirineus Orientals, de l’IRTS i d’entitats socials de banda i banda de la frontera.

Al llarg del darrer any aquest cicle de trobades ha reunit prop d’un centenar de professionals de l’àmbit social interessats en promoure projectes de cooperació transfronterera orientats a la intervenció social i a l’atenció a les persones en risc d’exclusió social. Aquestes trobades han facilitat un espai de treball per conèixer els actors homòlegs del Departament dels Pirineus Orientals, les seves competències i els seus àmbits d’intervenció i per teixir una xarxa de cooperació transfronterera que permet l’intercanvi d’informació professional, l’aprenentatge mutu i la generació de nous projectes de cooperació en l’àmbit social.

L’estudi destaca que les taxes de risc d'exclusió social en ambdós territoris són força similars, a l'entorn del 20%, situant-se en ambdós casos per damunt de la mitjana europea (16,6% UE-28). El territori transfronterer presenta moltes similituds en termes de població més envellida en els municipis petits i rurals i major diversitat i dinamisme econòmic a les zones litorals i a les ciutats i la majoria dels indicadors analitzats ens mostren aquestes similituds.

Des de l’àrea de Benestar del Consell es remarca al llarg del document que moltes de les problemàtiques socials són compartides, però hi ha diferències substantives en els serveis i recursos disponibles a banda i banda de la frontera. La cooperació transfronterera ha de servir per oferir uns millors serveis als ciutadans i ciutadanes del territori, millorar la seva qualitat de vida i promoure desenvolupament econòmic i social perquè l'acció social és també un espai de generació de "mercat". La cooperació transfronterera permetrà promoure nous projectes per conèixer millor les necessitats socials, com funcionen els serveis a l'altra banda de la frontera, les metodologies de treball i els recursos disponibles. Permetrà, igualment, ampliar i reforçar la xarxa d'agents públics, privats i del tercer sector que presten serveis a les persones i en aquest sentit és també un espai per a la innovació social.