Set anys després que l'Ajuntament de Castelló d'Empúries iniciés els tràmits per entrar a la Red de Juderías de España-Caminos de Sefarad, el ple municipal ha aprovat deixar de formar-ne part, amb l'objectiu de crear una xarxa catalana de calls jueus, amb les altres localitats catalanes, que també surten de la Red, al·legant motius interns.

Precisament, Salvi Güell era, l'any 2009, l'alcalde que va fer les gestions per entrar a la Red estatal. Com a alcalde castelloní que torna a ser ara, Güell ostentava la presidència rotatòria de l'entitat durant aquest 2016, però la primera cosa que va fer, un cop va rellevar Assumpció Brossa a l'alcaldia, va ser dimitir de president de la Red de Juderías de España. “Aquesta xarxa va funcionar molt bé fins fa un parell d'anys, però, d'ençà de llavors, hi ha hagut unes ingerències polítiques greus que han fet impossible la nostra continuïtat”, va dir Salvi Güell al ple de dijous passat, on es va aprovar la sortida oficial de la Red.

Pèrdua de pes turístic

Els grups de l'oposició municipal es van abstenir, amb arguments en què lamentaven la pèrdua de pes, a partir d'ara, del patrimoni jueu en la promoció turística del municipi, si no existeix aquesta entitat. També acusen els actuals gestors municipals d'haver malversats esforços durant aquest temps.

Per la seva banda, tant l'alcalde castelloní com la vicealcaldessa, Assumpció Brossa, la qual, en el cartipàs municipal, té les competències sobre el call jueu, van treure importància a aquest canvi d'estratègia, assegurant que la futura creació de la xarxa catalana mantindrà el municipi en el mapa turístic.

L'equip de govern castelloní també va deslligar aquesta decisió d'abandonar la Red de Juderías de España-Camino de Sefarad del procés sobiranista català.