La Mesa del Parlament ha acordat un text de Catalunya Sí Que Es Pot amb el vot a favor de tots els grups excepte el PP en el qual s´indica que el soterrament de les vies de diferents línies de rodalies de Renfe al seu pas pels nuclis urbans de municipis catalans és una reivindicació "històrica" fonamentada en la fractura urbana que causa, amb conseqüències "greus" per a la seva cohesió social i territorial i en la contaminació acústica. A banda, es recorda que aquesta situació comporta l´existència de passos a nivell "molt perillosos" que han provocat multitud d'atropellaments mortals en els darrers anys.

Aquesta situació és prou coneguda a l'Alt Empordà, especialment a la seva capital, Figueres, on hi ha dos passos a nivell que trenquen la continuïtat urbana a l'avinguda Vilallonga i la zona dels Fossos.

La Mesa del Parlament també es lamenta que dels 4.000 milions d´euros en inversions previstos al Pla de Rodalies aprovat pel govern espanyol l´any 2010 "no se n´ha invertit encara ni un 10%". Segons el mateix text, el 2013 l´Estat es va comprometre a invertir 306 milions abans del 2016 per fer microcirurgia a la xarxa de Rodalies, però un any després "només se n´havia executat el 2%".

D´altra banda, el text apel·la a la millora ambiental i la "permeabilització" transversal que produiria el soterrament de les vies, un fet que permetria "eliminar" la segregació urbana i els riscos d´accidents mortals, i "descongestionar" el sistema de rodalies. Altres beneficis que s´atribueixen a aquesta actuació són una millora de la mobilitat, la cohesió de les ciutats beneficiades, l´aparició de nous espais per a la ciutadania i la millora de la connexió entre els diferents barris.

Finalment es recorda que la "necessitat" del soterrament de les vies ha estat recollida en diferents documents pressupostaris i convenis, i que s´han redactat diferents estudis informatius i projectes constructius "que no s´han executat", de manera que "ha continuat" el nombre d´accidents amb conseqüències "tràgiques".

A través de la declaració, la Mesa del Parlament ha volgut posar de manifest "l´incompliment d´aquests compromisos" i ha exigit que s´abordin els soterraments i l´execució de les actuacions del Pla de Rodalies a Catalunya "de manera immediata".