Aprovat pel Govern

Contractaran 38 nous efectius per a la campanya d'incendis durant els mesos d'estiu

El Govern aprova el Programa campanya d´estiu de prevenció d´incendis forestals

17.05.2016 | 16:19

El Govern ha donat llum verd al Programa campanya d'estiu de prevenció d'incendis forestals i, en el marc d'aquest Programa per a l'any 2016, autoritza la contractació dels recursos humans necessaris, que es concreta en 38 efectius. Amb una durada màxima de 6 mesos, el programa es crea amb l'objectiu de donar suport a les actuacions del Cos d'Agents Rurals i al Servei de Prevenció d'Incendis de la Direcció General de Forests del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya en la vigilància activa durant els mesos d'estiu per a la lluita i prevenció dels incendis forestals, projecte d'interès general i social que s'executa anualment.

Catalunya pateix, històricament, estacions seques concentrades en els períodes d'hivern i estiu, pel tipus de climatologia mediterrània. El fet que l'estiu sigui una estació seca i que s'hi assoleixi el màxim de radiació i temperatura anuals fa que sigui l'època principal d'incendis forestals, tal com passa a la resta de països mediterranis. A més, les tardors i primaveres, lluny de comportar-se homogèniament, presenten una irregularitat notable, tant en la distribució territorial de la pluja com en la distribució temporal, la qual possibilita, any rere any, importants ratxes seques en diverses zones del país que allarguen el problema en el temps i agreugen la temporada d'incendis d'estiu. Aquesta distribució de la pluviometria manté elevat el nivell de perill durant l'estiu i puntualment durant altres èpoques de l'any.

En el cas d'enguany, es ve registrant una primavera més plujosa del que apuntaven les prediccions de diferents fonts també internacionals, però cal tenir en compte que si a finals de maig i primera quinzena de juny es presenten situacions continuades d'anticicló podria ser que l'inici de campanya que a la pràctica se situa per Sant Joan, sigui, en les zones tradicionalment de més risc, de perill fort i per tant on cal posar més el focus.

Així, el Departament d'Agricultura continua fent un seguiment estricte de totes les mesures en marxa, tractant cada any de millorar i afinar els paràmetres que han d'acabar per donar el seu fruit en aquesta matèria, com ha fet revisant i modificant l'ordre que regula el risc d'incendi en les collites agrícoles, amb un consens amb el sector agrari i fent després la difusió corresponent a través de les seves oficines i del mateix sector. També s'ha revisat les activacions de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) i millorat les prediccions d'acord amb els estudis que es duen a terme en col·laboració amb els centres de recerca.

Alhora, es tracta de millorar tota la coordinació amb tots els actors implicats en la prevenció revisant els protocols i/o convenis que actualment regeixen, Departament d'Interior, de la Presidència, de Governació, SMC, ADF, diputacions, associacions i sindicats d'agricultors i ramaders.

Es manté el desplegament de recursos garantint una dotació pressupostària per a l'estratègia de prevenció d'incendis per al 2016 de més de 15 milions d'euros, s'intensifica la pedagogia envers la ciutadania amb jornades específiques i fent una campanya de prevenció d'incendis conjunta amb el Departament d'Interior.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema