La proposta d'ampliació d'una granja de porcs -de 720 a 1.222 animals- molt propera al nucli urbà de Cantallops ha començat a generar malestar entre alguns veïns. No consideren adients que s'ampliï en aquesta ubicació i, a més, asseguren que actualment podria no complir amb la normativa. L'Ajuntament ha parlat amb el Departament d'Agricultura perquè revisi la llicència ambiental -vigent fins a l'agost- abans de donar nous permisos. A més, passarà per ple una moció per sumar-se a la peticio comarcal que es faci una moratòria de més permisos de granges per tal de millorar-ne la regulació.

"Nosaltres no estem en contra de la granja, en el que estem d'acord és que compleixi els requisits que marca la normativa", deixa clar l'alcalde, Joan Sabartés, després que al poble alguns veïns hagin volgut difondre públicament el malestar per una instal·lació.

La granja funciona des de fa anys, des d'abans d'entrar en vigor la llei 4/2004 quan no s'havia complir amb la normativa més recent de distàncies mínimes respecte a nuclis. La llicència ambiental es va donar el 2008 i, segons constata l'alcalde, "en l'informe de l'Oficina de Gestió Ambiental Unificada (OGAU) deia que s'havia de revisar la llicència ambiental en el termini de 8 anys -l'agost de 2016). Els veïns , per la seva banda, demanen que es faci amb rigor i ràpidament. Plantegen que podria està incomplint la normativa i aporten imatges on s'aprecia precarietat, almenys de part de les instal·lacions -l'alcalde informa que hi ha interiors en bon estat-; una bassa amb un porc mort i sospites que la fossa de purins no és estanca i que es troba a pocs metres de l'aqüífer. Es queixen, a més, de les olors i del soroll de l'activitat. L'alcalde constata que qui ho ha verifica és la Generalitat. Davant la presentació del projecte d'ampliació demana que es faci prèviament una inspecció.