Protecció Civil manté activada la prealerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya Procicat per la previsió de vent intens aquest dimecres i dijous a les comarques del Pirineu, Prepirineu, Ponent, Empordà, sud de Tarragona i Terres de l'Ebre. El vent bufarà de component nord i oest. Es preveu que el vent pugui superar els 90 km/h a aquestes comarques i els 125 km/h a les cotes altes de muntanya, a l'Empordà i al sud de les Terres de l'Ebre. En aquest sentit, Protecció Civil demana molta prudència en la mobilitat i també en les activitats a l'aire lliure sobretot a les zones de muntanya.

Així mateix, també es preveu des d'aquesta matinada i al llarg d'aquest dijous hi hagi mala mar a l'Empordà, amb onades que podran superar els 2,5 metres d'altura sobretot al nord de Cap de Creus i del cap de Begur. Hi haurà mar de fons del nord.

Augment dels cabals al Pirineu Occidental

Protecció Civil manté activada la prealerta el pla Inuncat per un avís d'acumulació de pluja a l'Alt Pirineu i Aran que conjuntament a la neu recent pot provocar a partir d'aquest vespre l'augment dels cabals dels rius de la zona. Es podran superar els 100 litres/m2 en 24 hores des de primera d'aquest dimecres i fins aquest dijous al matí. Les comarques afectades per aquest risc són la Vall d'Aran, Alta Ribagorça i Pallars Sobirà.

Segons ha informat la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) es preveu que les pluges d'avui poden arrossegar la neu que ha caigut durant els darrers dies al voltant de la conca de la Garona cap al riu, ajudant a augmentar el seu cabal de manera molt important. A mesura que avanci la tarda i la precipitació augmenti, es preveu que el cabal de la Garona pugui arribar als 100m3/s en alguns punts. Segons indica Protecció Civil, aquest valor no suposaria el desbordament de rius i rieres però sí valors molt superiors als habituals que poden comportar problemes localment i ser un factor de risc. S'espera que la durant propera matinada s'assoliran els cabals més importants.

Pel que fa a la capçalera de la Pallaresa, no s'espera que '´afectació sigui tant important perquè es preveu menys precipitació i per tant una crescuda del cabal menor. Tot i així és possible que el cabal arribi a nivells importants, que podria ser regulat més avall amb els embassaments, tal com es pot fer també amb la Ribagorçana.

El Centre de Coordinació d'Emergències de Catalunya (CECAT) va avisant des d'aquest dimarts els municipis de les comarques afectades per l'avís d'acumulació de pluja, els consells comarcals, els municipis de les conques fluvials de la Garona i del Noguera Pallaresa, així com els càmpings de l'Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà i la Val d'Aran per tal de que extremin la vigilància dels rius i el possible augment dels cabals. En aquests moments, els cabals es mantenen en nivals normals sense perill.

Protecció Civil de la Generalitat demana evitar apropar-se a rius i rieres que puguin augmentar el cabal de forma ràpida, i no creuar per guals, passos soterrats ni punts inundables.