El conseller de Justícia de la Generalitat, Germà Gordó, i el director general de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Jaume Giró, han renovat la seva col·laboració per al desenvolupament del programa Reincorpora a Catalunya, un projecte dirigit a facilitar itineraris d’inserció sociolaboral a interns procedents de tots els centres penitenciaris catalans.

Durant el 2015, Reincorpora facilita itineraris d’inserció sociolaboral a 42 interns de centres penitenciaris de Girona. D’aquests, 26 ja han aconseguit trobar feina.

A grans trets, i segons les necessitats de cada participant, els itineraris es divideixen en les següents fases: posicionament davant l'ocupació; formació i pràctiques no laborals; serveis solidaris i recerca activa d'ocupació i inserció laboral a través del programa Incorpora de l'Obra Social "la Caixa".

A més, des d’aquest any, els participants poden formar-se en algun dels 45 Punts de Formació Incorpora en funcionament a Catalunya. Aquests punts es dirigeixen als usuaris d’Incorpora amb més dificultats per trobar feina i imparteixen 135 formacions.

“Fa cinc anys que vam posar en marxa Reincorpora a Catalunya, de la mà del Departament de Justícia, i estem més convençuts que mai de la necessitat d’aquest tipus d’iniciatives. L’evolució del programa, que ja aconsegueix que més de 50% dels participants trobi feina, ens esperona a seguir treballant en aquesta direcció”, ha explicat el director general de la Fundació Bancària ”la Caixa””, Jaume Giró.

De la seva banda, el conseller de Justícia, Germà Gordó, ha reiterat que “des de les administracions es pot fer moltíssima feina orientada a la reinserció de les persones privades de llibertat, però la col·laboració de la societat és cabdal per sortir-nos-en”. “Per això -ha insistit Gordó- hem de fer créixer i consolidar col·laboracions com la que avui renovem”.

Serveis solidaris

La concreció de cada itinerari neix d'una valoració inicial de les capacitats, de les necessitats i de les dificultats de cada persona, de manera que possibiliti l’establiment d’objectius prioritats i compromisos. Aquesta avaluació ha de permetre, també, identificar els aspectes no laborals que poden condicionar l'itinerari i establir accions addicionals. Això suposa la intervenció de les entitats socials vinculades als diferents grups territorials del programa Incorpora de l’Obra Social "la Caixa".

La participació i l'acompanyament de les entitats socials, a través del tècnic Reincorpora, és un dels pilars del programa. La formació i la intermediació són dos dels recursos principals de l'itinerari, un com a resposta a la dificultat de trobar feina i l'altre com a pont entre el que busca feina i l'empresa. La intervenció de les entitats es complementa amb la realització de projectes de servei a la comunitat, unes actuacions que faciliten i milloren les competències, estimulen les habilitats i reforcen els valors, donant resposta a les necessitats de l’entorn més immediat i promovent la participació social i el compromís cívic.

Aquest any, 2.250 persones s’han beneficiat dels serveis solidaris impulsats per Reincorpora, que es dirigeixen a un ampli ventall de col·lectius: gent gran, associacions de veïns, usuaris de centres cívics, joves en situació de vulnerabilitat, estudiants, persones amb discapacitat i immigrants, entre d’altres, en plena consonància amb els principis d’actuació de l’Obra Social ”la Caixa”.

La implicació del Departament de Justícia de la Generalitat i dels centres penitenciaris, els punts de formació i de les entitats socials vinculades a Incorpora permet sumar esforços en la integració sociolaboral de la població reclusa, un dels col·lectius amb més dificultats d’accés al món laboral.

Atenció integral

Amb un plantejament pioner en l’àmbit penitenciari, i amb la intenció d’oferir una atenció integral, Reincorpora es basa en el concepte d’aprenentatge-servei, una proposta educativa que combina intencionalitat pedagògica i utilitat social. En aquest cas s’aplica a un itinerari d’inserció que uneix la formació en oficis, les actuacions de servei a la societat i la integració laboral.

El Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE), l’empresa pública del Departament de Justícia dedicada a la reinserció dels presos mitjançant la formació en oficis i el treball penitenciari, ostenta la coordinació tècnica de totes les entitats participants, a més de dur a terme la selecció i el seguiment dels interns.

Reincorpora suposa una ampliació del programa de formació per a reclusos que, entre 2005 i 2010, va impulsar l’Obra Social ”la Caixa” en col·laboració amb el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya.