L´esclat de la Guerra Civil espanyol va deixar l´església de Sant Tomàs de Fluvià, un veïnat de Torroella de Fluvià, sense les campanes Miquela i Tomasa. Vuit dècades després, el campanar de l´església tornarà a fer-se sentir.

Dissabte passat van batejar una altra Tomasa, la "germana petita" de la Miquela, segons la va definir l´alcalde de Torroella, Pere Moradell, el qual va desitjar que no passin mai més fets bèl·lics com els que van portar a fer desaparèixer les campanes de Sant Tomàs. Unes 200 persones van assistir dissabte a la missa solemne de benedicció de la Tomasa, que va ser apadrinada per Maria Coll, Dolors Puig i Francesc Moradell. La missa, oficiada pel rector Joan Riu, també va ser un homenatge a Miquel Moradell, que havia de ser padrí de la campana i que va morir la setmana passada.

El vicepresident de la Diputació de Girona, Xavier Soy, va recordar que "el 5 de juliol del 2014 quedarà escrit a la història de la parròquia de Sant Tomàs i del poble de Torroella". Soy també va demanar a la Tomasa "que ens faci saber més bones notícies que no pas dolentes". L´exalcalde de Salt, Salvador Sunyer, va ser l´autor de l´Oda a la Tomasa, una part de la qual ha estat gravada a la campana. Pere Moradell considera que la benedicció de la campana feta dissabte és "un acte de justícia equitativa i democràtica", ja que "si vam ajudar a pagar la campana i el rellotge de l´església de Torroella, era de justícia que ara Sant Tomàs tingués també una campana".