L’Estat ha arxivat per raons burocràtiques una de les quatre peticions d’empreses per dur a terme prospeccions petrolíferes o de gas a les costes catalanes, tres de les quals afecten el litoral de Girona. La sol·licitud arxivada, presentada per l’empresa noruega Seabird Exploration FZLCC, està entre aquestes últimes i la resta continuen actives, en diferents estadis de tramitació.

La raó per la qual Seabird ha quedat fora de la cursa per realitzar sondejos al fons marí del Golf de Lleó, en una àrea compresa entre la Costa Brava i les Illes Balears, és que aquesta empresa va superar el termini de divuit mesos per presentar la tramitació ambiental. Per aquest motiu, el Ministeri d’Agricultural i Medi Ambient ha arxivat el seu projecte, que s’emmarcava en 37.000 quilòmetres quadrats entre el nord de la costa de Girona -acostant-se fins a tan sols 13 quilòmetres del Cap de Creus- i Menorca. Val a dir que aquest pla va aconseguir el vistiplau de la Generalitat.

Cap notificació oficial

La plataforma Aturem les prospeccions a la costa catalana, que ha al·legat contra els diferents projectes per buscar gas i petroli a la costa catalana, no ha rebut cap notificació oficial del Ministeri d’Agricultura i Medi Ambient informant-los que ha arxivat la petició de Seabird. Aquest col·lectiu integra tretze organitzacions ecologistes catalanes, entre les quals hi ha la Institució altempordanesa per a l’estudi i la defensa de la natura (Iaeden), l’Associació de Naturalistes de Girona (ANG), Salvem l’Empordà i el projecte Ninam, que estudia els cetacis a l’entorn del cap de Creus.

Una portaveu de la Iaeden, Barbara Smith, va lamentar que, «tot i ser part interessada», l’Estat no hagi informat oficialment la plataforma de l’arxivament del projecte i que se n’hagin assabentat a través dels seus col·legues de les Illes Balears, molt actius en la campanya contra les prospeccions petrolíferes al mar.

Malgrat celebrar que la proposta de Seabird hagi quedat aturada, Barbara Smith va remarcar que «només s’ha arxivat un de quatre projectes». D’aquesta manera, la representant de la Iaeden es referia a les actuacions que continuen obertes i que promouen Repsol a les costes de Tarragona; Capricorn Spain (de l’escocessa Cairn Energy), amb una concessió al Golf de Lleó i una sol·licitud a l’espera de resposta per explotar la mateixa zona on volia treballar Seabird; i Spectrum Geo Limited, l’última empresa en presentar un projecte per a la recerca d’hidrocarburs, en una àrea de 14.000 quilòmetres quadrats entre el nord de les Balears i Girona.

D’altra banda, Barbara Smith va recordar que la sol·licitud que l’Estat acaba d’arxivar tenia el vistiplau de la Generalitat i va lamentar que aquesta administració no s’hagi posicionat en contra d’aquest tipus d’actuacions, «tal com sí ha fet amb el fracking, perquè és un model obsolet».

Projectes que se superposen

La plataforma Aturem les prospeccions a la costa catalana ha anat presentant al·legacions contra els diferents projectes, que, respecte a Girona, afecten a àrees que se superposen. Aquest col·lectiu ha demanat en reiterades ocasions l’aturada immediata de tots els plans de prospeccions.

El Ministeri d’Agricultura i Medi Ambient no ha respost la petició d’informació feta per aquest diari sobre l’estat dels tres projectes vigents, ni tampoc per aclarir detalls del rebuig a la proposta de Seabird.