Les 131 hectàrees de vinya que el celler Perelada té repartides a les seves cinc finques de l´Empordà la collita 2013 s´han vist beneficiades per les fresques temperatures enregistrades al llarg de l´any i les bones precipitacions que s´han donat durant tot el cicle vegetatiu de la vinya. El resultat ha estat una collita de maduració molt lenta i homogènia, amb un estat sanitari òptim i una producció de raïm que ha estat una mica per sobre de la mitjana d´anys anteriors (+5%). Com a resum podríem dir que per a Perelada ha estat una collita Excel€lent pels vins blancs i Molt Bona pels vins negres.

Després d´un hivern sec, el mes de març va ser molt plujós, amb 19 dies de precipitacions (150 l/m2) que van afavorir que el subsòl acumulés reserves hídriques ideals per a tenir una molt bona brotació dels ceps.

Fins al mes de juny es van mantenir les temperatures moderades i l´alta pluviometria, i inclús els mesos d´estiu van ser atípics, amb unes nits inusualment fresques. Tot això va facilitar que les plantes creixessin perfectament, que desenvolupessin una molt bona superfície foliar i tinguessin una maduració perfecta, tot i que amb uns 15 dies de retràs respecte els anys anteriors.

Per primera vegada en els últims 22 anys, no es va començar la recollida de raïm el mes d´agost, sino que la verema es va iniciar el 2 de setembre amb la varietat Chardonnay i es va finalitzar el 18 d´octubre amb la Monastrell. La recol€lecció va durar un total de 47 dies, vuit més que l´any anterior, tot i que el mes de setembre va ser molt sec i només es va haver de parar un dia per pluja en tota la verema.

La producció mitjana de les vinyes de Perelada ha estat aquest any de 5.700 Kg/ha.

En quant a l´el€laboració dels vins, s´han obtingut uns vins blancs molt aromàtics i amb un excel€lent equilibri entre alcohol i acidesa, un pH baix i molt bona maduració.

Pel que fa als vins negres, la 2013 ha estat una collita de molt bona qualitat. Els vins són especialment aromàtics i tenen unes graduacions molt equilibrades (13,5-14,5% vol). Específicament les varietats Garnatxa i Syrah han assolit una concentració polifenòlica ideal per a l´envelliment en bóta o en ampolla.