La DO Empordà, que aplega una cinquantena de cellers, preveu recuperar aquesta anyada el 25% de la producció que va patir el 2012 a conseqüència de les calorades i el gran incendi, que va devastar part de les vinyes. Les pluges d'estiu han endarrerit l'inici de la verema però, per contra, han augmentat la qualitat del raïm i l'han fet més aromàtic. Els cellers que aixopluga la DO preveuen començar a recollir les varietats més primerenques (per a vi blanc) entre finals de la setmana vinent i principis de setembre. Les bones perspectives es reflexen ja en les previsions d'alguns cellers, com els d'en Guilla de Rabós d'Empordà, on preveuen doblar la producció (arribant fins a les 20.000 ampolles).

L'any passat, els cellers que aplega la DO Empordà van collir 8.245 tones de raïm, la pràctica totalitat de les quals (7.992,26) van destinar-se a elaborar vi amb etiqueta de la denominació. La resta, van anar a parar a vi de taula o bé a d'altres DO.

La producció, però, en comparació amb l'anyada del 2011 -qualificada com a excel·lent- va baixar fins a un 25%. Les raons d'aquest descens, principalment, es van deure a dues causes. La primera va ser la meteorologia. Les pedregades de primavera van malmetre el raïm en algunes zones i les calorades posteriors d'estiu van provocar estrès hídric als ceps, fent que els gotims fossin més petits.

La segona causa va ser el gran incendi que va assolar l'Empordà a finals de juliol. En algunes zones, com ara Capmany, les vinyes van actuar de tallafocs i es va perdre gran part de la producció. I en d'altres, la intensa fumarada del foc va afectat les qualitats organolèptiques del raïm.

Retardar la verema

Aquest any, però, la DO confia poder recuperar allò que la meteorologia i el foc van espatllar. Tot i que la verema començava a mitjans d'agost amb les varietats més primerenques, aquest any s'ha posposat i els cellers preveuen iniciar-la entre finals de mes i principis de setembre.

El motiu que ho explica és que, aquest 2013, el raïm ha trigat més a madurar perquè les pluges d'estiu i les temperatures més suaus n'han retardat el creixement. Per contra, però, això també ha contribuït a incrementar-ne la qualitat, perquè la maduració ha estat més lenta, sense cops de calor, i es preveu que els vins que surtin d'aquesta anyada siguin més aromàtics.

Des de la DO Empordà indiquen que, de moment, tot porta a pensar que es podrà recuperar el descens de producció de l'any passat. Això sí, aquest setembre molts cellers miraran al cel esperant que no plogui massa, perquè sinó l'aigua podria malmetre el raïm mentre encara es troba als ceps, pendent de collir.

Bones perspectives

Les bones perspectives per a aquesta anyada ja es reflexen en els càlculs que a priori fan alguns cellers de la comarca. Un exemple és el Roig Parals, de Mollet de Peralada. Tenen 14 hectàrees de vinya, amb varietats com el macabeu, el moscat, la garnatxa, la carinyena, el cabernet sauvignon o el merlot. La majoria de les parcel·les tenen entre 60 i 80 anys, tot i que n'hi ha tres amb ceps centenaris.

"Preveiem començar la verema a finals d'agost i principis de setembre; l'any passat vam collir uns 40.000 quilos i escaig, i les pluges de setembre ens van jugar una mala passada perquè ens van fer passar la carinyena i el cabernet", explica la propietària del celler, Mariona Parals. Per a aquesta anyada, aquest celler de l'Alt Empordà preveu produir més de 50.000 ampolles de vi.

"Si no hi ha cap imprevist, esperem situar-nos en produccions semblants als anys que s'han qualificat com a excel·lents", indica la propietària. De tot el vi que produeix Roig Parals, la meitat es ven a Catalunya (sobretot, a comarques gironines). I l'altre 50% restant s'exporta a països com Suïssa, Alemanya o els Estats Units, tot i que també es volen obrir ara mercat a l'Àsia.

Un altre dels cellers que té bones perspectives són els Cellers d'en Guilla, situats a Rabós d'Empordà. El seu enòleg, Jordi Esteve, explica que aquesta verema preveuen doblar la producció i arribar a les 20.000 ampolles de vi. El celler té 15 hectàrees de vinya, que es reparteixen entre les varietats garnatxa, macabeu i carinyena.

"Tenim previsió de començar amb el macabeu a finals de la setmana que ve, perquè les pluges i la calor moderada han retardat la verema", concreta l'enòleg. I hi afegeix: "Tot i això, però, el raïm serà de molta qualitat perquè ha fet unes nits fresques, que han ajudat a madurar els aromes de les varietats destinades a vi blanc i els compostos dels negres".

Sobretot, Cellers d'en Guilla ven la producció arreu de les comarques gironines (un 85%) i, la resta, a Barcelona. A més, també volen treure dos nous vins dolços a finals d'any. "Jo crec que, si no hi ha contratemps, tornarem a recuperar allò que l'any passat vam perdre", ha concretat Jordi Esteve.

1.786 hectàrees i 335 viticultors

En total, la DO Empordà abasta unes 2.000 hectàrees -en concret, 1.786- i sota el paraigües de la denominació s'hi aixopluguen 335 viticultors i 49 cellers, la majoria de l'Alt Empordà, tot i que també n'hi ha alguns del Baix Empordà. La producció mitjana anual de la DO és de 65.000 litres per campanya. D'aquest global, més de la meitat (60%) són vins negres; un 17%, rosats; un 19%, blancs, i el 4% restant garnatxes i moscatell.