El personal de l'empresa de neteja Cenet (30% capital públic, 70% capital privat) de Castelló d'Empúries havia convocat una vaga per al 18 d'abril pels problemes i la falta de regularitat que estan tenint en els darrers mesos en el cobrament de les nòmines. Amb data d'ahir se'ls devia una paga extraordinària del mes passat i la nòmina. L'Ajuntament, però, va fer ahir mateix el pagament de factures pendents i al vespre es va decidir desconvocar la protesta. Encara està per resoldre, però, l'abonament de 900.000 euros per serveis nous que l'Ajuntament es va negar a pagar per un informe d'intervenció, però un nou informe, ara de secretaria, hauria fet replantejar la situació. En tot cas, el secretari general d'activitats diverses de Comissions Obreres, Xavier Vives, va afirmar que dimarts que ve s'han de ratificar els acords, i si la ratificació es produeix la vaga serà totalment desconvocada.

Des de Comissions Obreres es va confirmar ahir que s'havia sol·licitat una convocatòria de vaga, alhora que s'estava en negociacions per resoldre el conflicte. El sindicat ja va manifestar que les previsions eren que les negociacions arribessin a bon port i ahir mateix es va resoldre. La convocatòria de vaga es va decidir després de mesos d'incerteses i falta de regularitat en els pagaments que han acabat amb els darrers retards respecte a les nòmines de març que afecten a una trentena de treballadors. Al ple celebrat la setmana passada van ser-hi presents diversos treballadors i Vives, que després es van reunir amb representants municipals.

Els retards en els pagaments de les factures per part de l'Ajuntament haurien motivat la falta de liquiditat de l'empresa. Aquesta setmana estava previst que es fes un abonament que pogués resoldre, almenys, la situació de les nòmines.

Segons informava Güell a mitja tarda, "avui (per ahir) mateix s'ha fet una transferència i els diners ja els té l'empresa". Per a l'alcalde, els motius que al·lega el personal no són suficients per plantejar una vaga i adverteix que "no cedirà a cap xantatge per part dels treballadors, podem reunir-nos, però és molt difícil negociar amb un paper de vaga al davant".

Respecte als retards, Güell els justifica per canvis en el sistema de pagament. Fins ara, l'empresa podia obtenir el pagament presentant la factura a l'entitat bancària, que ho avançava. En canvi, ara ha de ser l'Ajuntament qui compleixi termini i ho aboni directament a Cenet. "Mentre hi ha un impàs, s'ha endarrerit una mica, però no perquè es vulgui pagar més tard", remarca l'alcalde.

Els serveis extra

A banda d'aquests conflictes, l'Ajuntament i empresa encara estan negociant el pagament dels serveis nous. Cenet demanava cobrar el 2010, 2.293.526 euros, 900.000 més del preu màxim establert en atorgar-se la concessió el 2006. El motiu és que durant aquest temps s'han anat incrementant els serveis que presta amb activitats noves com la neteja de grafits o la neteja de la via verda de Salins.

Els serveis estan aprovats per taxes i ordenances fiscals i, per tant, els ciutadans els estan pagant i en anys anteriors s'han abonat a Cenet. Ara bé, el problema va sorgir quan l'interventora va considerar en un informe a finals de 2010 que el pagament dels 900.00o euros era desmesurat i que l'encariment l'havia d'assumir Cenet. Això va posar en alerta l'empresa, que va amenaçar d'accions judicials i que ha mantingut des de llavors negociacions. En el darrer consell d'administració, celebrat la setmana passada, es va viure un dur enfrontament entre l'alcalde i els representants de Cenet.

En aquest consell, a més, s'hauria posat de manifest un nou informe, en aquest cas de la secretària municipal, que jurídicament posaria en evidència que l'Ajuntament estaria obligat a pagar pels nous serveis que té aprovats per ?taxes i que presta des de fa temps l'empresa.

L'única qüestió pendent de resoldre és fer un procediment de contractació per aquests serveis, un tràmit que pertoca a l'Ajuntament. Güell, malgrat preferir no entrar en detalls, ha admès la presència de l'informe i el fet que la secretària va exposar la manera de resoldre-ho. Per tant, la situació estaria en vies de solució tot assumint l'Ajuntament el pagament de tots els serveis. El regidor d'ECE Pere Iglesias va voler agrair als treballadors la seva responsabilitat.