El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, no ha entrat a valorar la idoneïtat d'Elsa Artadi com a possible candidata de JxCat a la presidència de la Generalitat. "No hi tinc res a dir", ha dit Millo, recordant que correspon al president del Parlament proposar un nom per a la investidura i fixar data per al ple. "L'única cosa que cal és que el candidat o candidata compleixi amb els requisits legals; és a dir, que estigui present a la Cambra catalana i que no tingui cap causa penal", ha precisat el delegat de l'Estat. Millo ha fet aquestes declaracions després que el número 2 de JxCat, Jordi Sánchez, hagi expressat el seu suport a Elsa Artadi en una entrevista a l'ACN. El delegat del govern espanyol, però, sí que coincideix amb Sánchez en creure que no hi haurà noves eleccions i que Catalunya tindrà nou president -o presidenta- abans del 22 de maig, dia en què s'esgota el termini.

Millo no ha entrat a valorar si considera que Elsa Artadi és una bona candidata a la presidència de la Generalitat però sí que ha recordat que la persona que proposi el president del Parlament per a la investidura ha de complir els "requisits legals". "Ha d'estar present a la cambra catalana i no tenir cap causa penal pendent", ha subratllat el delegat del govern espanyol. "No valorarem cap candidat concret sinó que mantindrem que la persona compleixi amb la legalitat", ha exposat.

El delegat ha situat com a prioritari desencallar la investidura i que Roger Torrent proposi "un candidat o candidata viable". "El que espera el govern de l'Estat és que s'investeixi un president o presidenta i que formi un Govern que pugui dedicar-se a complir amb les seves funcions i amb respecte a la legalitat", ha dit Millo. El delegat també ha recordat que han passat quasi cinc mesos de les eleccions i sosté que la Generalitat no pot continuar paralitzada esperant que es formi Govern.

De fet, Millo assegura que tirar endavant una investidura "possible" no és només una petició de l'Estat, sinó un "clam popular" a Catalunya. "Catalunya necessita desbloquejar la situació i això passa perquè abans del 22 de maig es proposi un candidat viable, i estic convençut que això serà així i no anirem a eleccions anticipades", ha opinat. El delegat considera que "la immensa majoria dels catalans no demana eleccions" i assegura que tornar a posar les urnes seria "tenia la població segrestada".

El delegat sí que ha criticat, però, la reunió convocada pel 130è president de la Generalitat, Carles Puigdemont, amb el grup parlamentari de JxCat a Berlín. "Forma part d'aquesta ficció en la que està instal·lat l'expresident de la Generalitat, que esta fugit de la justícia espanyola", ha afirmat Millo que ha afegit que prefereix "estalviar-se els qualificatius"."Contravenir" l'ordre constitucional

En relació a la llei que permet la investidura telemàtica que actualment està en tramitació, el delegat ha advertit que l'Estat "no permetrà que entrin en vigor lleis que contravinguin la legalitat vigent". En aquest sentit, ha advertit que, tal i com recull el dictamen del consell de garanties estatutàries, aquesta llei no només "contravé l'ordre constitucional sinó també l'estatutari".

A més, ha subratllat que ja hi ha un posicionament previ del Tribunal Constitucional que "deixa molt clar" que la presència del candidat el dia del ple d'investidura és "imprescindible". "No es pot fer de cap altra manera", ha afirmat.

Millo espera que el Parlament tingui en compte tant el pronunciament del TC com del consell de garanties estatutàries i no tiri endavant la llei. "En tot cas, el govern espanyol farà tot el que estigui a les seves mans que evitar lleis que contradiguin la legalitat vigent", ha conclòs.