El sindicat majoritari dels Mossos d'Esquadra, el SAP-FEPOL, ha emès aquest dissabte un comunicat criticant "rotundament" el control del cos per part de l'Estat. Hores abans, el seu portaveu, Valentí Anadón, ja havia lamentat la instrucció i havia demanat una solució política. L'organització sindical ha volgut ara posicionar-se "clarament en defensa de la institució" dels Mossos i ha lamentat la seva politització. "Després de decisions com les d'avui, es veu clarament condicionada per decisions purament polítiques i no per decisions estrictament operatives", es queixen.

En aquest sentit, reclamen un cop més a tots els actors polítics que "es deixi d'utilitzar la Policia de la Generalitat com a eina política, ja que aquesta ha demostrat, i ho continuarà fent, que està a l'alçada de les circumstàncies".

En el mateix comunicat, el SAP-FEPOL subratlla que el cos de Mossos d'Esquadra ha mostrat "molt clarament" al llarg de la seva història que ha sabut estar a l'alçada en cada situació, i assegura que l'1-O "en serà una nova mostra".

El sindicat també remarca que la Policia de la Generalitat ha actuat sempre en compliment de la instrucció de la Fiscalia, no havent de rebre cap suport per part de les forces i cossos de seguretat de l'Estat. També recorda que aquest suport no s'ha rebut abans davant de situacions de "major excepcionalitat", com els atemptats del 17 d'agost.

Finalment, critica que aquesta decisió hagi estat presa sense que s'hagi convocat la Junta de Seguretat de Catalunya, que és la responsable de coordinador l'activitat dels cossos policials de l'Estat i de Catalunya.