El curs 2017-18, 2.011 mestres s'incorporaran a la plantilla de docents de les escoles públiques catalanes, i 800, seran per a substitucions. Així ho preveu el pressupost de Departament, que inclou millores en la cobertura de les baixes: les llargues es cobriran des del primer dia, els substituts iniciaran el curs l'1 de setembre i es pagarà el juliol dels mestres que hagin treballat sis mesos aquest curs. La consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz ha presentat els comptes aquest dimecres en una comissió on el diputat de la CUP, Carles Riera, ha reconegut les millores i ha ofert diàleg tot i insistir en les reivindicacions de la comunitat educativa per tornar a la jornada lectiva del 2010.

El Departament d'Ensenyament incorporarà de cara al curs vinent 2.011 docents més al sistema, 800 dels quals seran substituts. D'aquests, 387 són fruit de les necessitats per augment de la població escolar, 187 es destinaran a l'escola inclusiva, 300 als centres de màxima complexitat i 340 a la recuperació de les hores de coordinació als instituts. Són les xifres que s'han donat a conèixer aquest dimecres a la presentació del pressupost del Departament a la comissió d'Ensenyament, uns comptes però, que inclouen fins a 3.599 docents més respecte el 2015, ja que tenen en compte els docents i substituts que s'ha incorporat aquest curs.

La consellera Meritxell Ruiz ha explicat que dels 338 MEUR que se sumen al pressupost del Departament, amb un total de 4.821 MEUR, 217 responen a aquest increment de nòmines, i ha destacat que el 86% d'aquest pressupost són sous. I és que amb el pressupost també s'inclouen mesures per a millorar les substitucions dels docents. Així les baixes llargues, a partir d'una setmana, se substituiran el primer dia que l'administració en té coneixement, els substituts començaran el curs l'1 de setembre (durant el curs actual es va avançar quatre dies) i es pagarà la nòmina de juliol als docents que hagin treballat com a mínim 6 mesos.

Ruiz ha reconegut les limitacions pressupostàries que obliguen a prioritzar i ha defensat que els objectius són millorar la qualitat del sistema i la lluita contra l'abandonament escolar. Ha destacat que el pressupost ''és una aposta per l'ensenyament i pel professorat'' i ha defensat que per primera vegada es defensen imports màxims a projectes com les Unitats d'Escolarització Compartida, per atendre col·lectius amb més necessitats, vetlladors, centres de màxima complexitat i beques.

Per Ruiz, són prioritats compartides amb altres grups com la CUP. El diputat Carles Riera ha reconegut les millores d'aquest pressupost respecte el dels anys anteriors però ha demanat que s'escolti la comunitat educativa i que no es ''menyspreï'' les seves reivindicacions. Ruiz considera que moltes d'aquestes ja s'han tingut en compte, mentre que la CUP insisteix en reduir la jornada lectiva dels docents per retornar-la a la del 2010, com una mesura per millorar la qualitat educativa. Riera ha demanat el tracte que ''mereix l'escola'' al país que ''volem'' i per això ha demanat fer ''tot l'esforç possible. Si hi ha ''pacte social'', ha afegit, el ''pacte polític'' serà molt fàcil.

Crítiques de l'oposició

Des de C's, Sònia Sierra ha criticat el pressupost per insuficient i ha recalcat que si es retiren alts càrrecs d'alguns departaments es podria dedicar més pressupost a Ensenyament i crear l'oficina dels llibres de text per oferir-los a tots els infants del país independentment del lloc on hagin nascut, referint-se a altres comunitats autònomes on es garanteix la gratuïtat dels llibres de text o a zones on la socialització del llibre està més estesa que altres.

Des del PSC, Esther Niubó, s'ha fet èmfasi amb aspectes com la no recuperació de la sisena hora o ha titllat de ''govern conservador'' l'executiu i considera que no es creu en l'escolarització de la petita infància, ha criticat la no recuperació de la sisena hora i ha recalcat que no hi ha prou inversió a ESO per reduir ràtios. Niubó ha criticat en canvi, que s'augmenti la partida dels concerts econòmics en 54 MEUR, un fet que també ha recalcat la diputada del PP; María José García Cuevas, per demanar informació per a les famílies que tenen els fills escolaritzats en aquestes escoles. La diputada de Catalunya Sí Que Es Pot, Jèssica Albiach, Ha lamentat també aquest augment en la partida de concerts i ha parat atenció a que reben finançament públic similar al de centres amb composició social desfavorida. Per Albiach, és inadmissible que els impostos d'algunes famílies serveixin per pagar unes escoles a les quals els seus fills no hi poden accedir. En aquest sentit, Ruiz ha respost que pressupostos anteriors no incloïen el pagament de totes les nòmines de l'escola concertada i que enguany s'havia fet el càlcul correcte per poder-ho incloure al pressupost del Departament des d'un inici i no amb la liquidació.