El líder del PP i candidat a la reelecció, Mariano Rajoy, ha ironitzat aquest dijous sobre l'oferta de "diàleg" dels partits independentistes i la Generalitat de Catalunya per a la celebració d'un referèndum independentista a Catalunya. "Referèndum o referèndum, això sí que és democràcia, diàleg i tarannà!", ha dit en resposta a la intervenció del portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Joan Tardà. Segons Rajoy, qui ha judicialitzat la política a Catalunya no és el govern d'Espanya, "sinó alguns dirigents que han decidit situar la política fora de la llei i en contra de les sentències del TC".

"Són les seves actuacions les que han canviat, i són vostès els que s'han situat deliberadament fora de la llei i han desafiat l'Estat de dret", ha sentenciat. En aquest marc ha insistit que no es pot contraposar "llei i democràcia" perquè "són el mateix", i ha assegurat que la seva aposta passa per "buscar solucions" que passin pel marc constitucional.

El president del govern espanyol en funcions ha acusat les institucions catalanes i els partits independentistes d'intentar imposar el referèndum com un "contracte d'adhesió" sense donar cap marge als seus interlocutors, i sense tenir en compte que el president d'un país no pot acceptar "destruir el seu país". Segons Rajoy, la proposta de diàleg que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va presentar a Madrid era "per pactar un referèndum independentista contrari a la Constitució" que, en cas que no s'acordi es farà "de manera unilateral". "Si el faran de qualsevol manera perquè volen un acord amb el govern?", ha preguntat.També ha retret a Tardà el tarannà del seu discurs.

"Després del que hem escoltat aquí alguns d'aquesta cambra podrien ser Teresa de Calcuta", ha dit abans de recordar al portaveu d'ERC que la seva formació i els partits independentistes no poden parlar pel conjunt dels ciutadans catalans, perquè "Catalunya és molt més del que vostès representen"."Alguns pretenen presentar Catalunya com una societat empetitida on premia el sentiment monolític del nacionalisme", i "vendre com un anhel la imposició d'uns dirigents entossudits en trencar i fracturar".

El líder del PP també ha acusat Tardà de construir un discurs basat en "l'enfrontament" i sense voluntat d'assolir acords, i ha assegurat que per poder assolir qualsevol mena d'entesa entre els governs català i espanyol és "imprescindible que alguns abandonin la política de confrontació". "Jo no vull descarrilar ni que descarrili res, ni vull divisions, ni vull guerracivilisme, sinó viure en una Espanya unida com sempre, dins d'una Europa unida com sempre i en un futur que cada vegada fa més passos cap a la integració", ha sentenciat.

També ha insistit que l'Estat funciona a partir d'un "sistema legal" que treballa "per protegir els ciutadans de l'ús arbitrari del poder", i ha destacat que "correspon a la Justícia examinar les actuacions i prendre les actuacions en defensa de la Llei", perquè "així és com funciona un estat de dret a Espanya i a qualsevol lloc del món".