La Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va decidir ahir el reingrés com a magistrat de l'Audiència de Barcelona de l'exdirector de l'Oficina Antifrau de Catalunya Daniel de Alfonso, després de ser cessat d'aquest càrrec pel Parlament arran de la divulgació de les seves converses amb el ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz. L'excap de l'oficina, De Alfonso tenia reservada plaça a l'Audiència de Barcelona, on es trobava en situació de serveis especials, per la qual cosa ara l'òrgan de govern dels jutges va acordar el seu reingrés en compliment de l'article número 355 de la Llei Orgànica del Poder Judicial, que regula aquesta condició.

Segons aquest mateix precepte, De Alfonso s'ha de incorporar a la secció setena de l'Audiència dins dels vint dies hàbils següents al seu cessament com a director de l'Oficina Antifrau, que ho va acordar el ple del Parlament el passat 29 de juny. Aquest termini, tal com informa el Consell General del Poder Judicial en una nota, finalitza avui, divendres 22 de juliol.

De Alfonso va ser destituït pel Parlament en considerar que va cometre un «greu incompliment dels seus deures i obligacions», ja que en les converses que es van registrar amb Fernández-Díaz, segons la cambra catalana,els dos responsables es van dedicar a «fabricar» casos de corrupció per desprestigiar l'independentisme.

El CGPJ va rebre dimarts per correu ordinari la petició de Daniel de Alfonso de reingressar en el servei actiu en la carrera judicial, ja que disposava d'una excedència com a jutge a la qual podia tornar quan volgués i en tingués més necessitat, únicament sol·licitant la seva reincorporació davant el CGPJ dins del termini establert. El dia en el qual va ser destituït al capdavant d'Antifrau pel tema de les converses conspiratòries amb el ministre d'Interior, Fernández Díaz, De Alfonso va remetre immediatament una carta als treballadors de l'agència en la qual es disculpava per no haver estat a l'altura manifestant que «si algú pensa que jo no he estat a l'altura, ho admeto i li demano públicament disculpes».

Una decisió amb polèmica

La decisió sobre la incorporació de De Alfonso al sistema judicial ja va ser criticada abans de la seva confirmació oficial ahir. La conservadora Associació Professional de la Magistratura (APM) va advertir el passat 6 de juliol del «mal» que pot causar a la justícia que es permeti tornar a la carrera judicial a magistrats que han exercit càrrecs públics de confiança, com en el cas de De Alfonso. «Acceptar un càrrec polític o de confiança suposa en tot cas entrar en la confrontació política per defensar públicament un projecte, cosa que lògicament comporta la pèrdua de l'aparença d'independència i imparcialitat que requereix l'exercici de la jurisdicció», van advertir amb un posar crític els jutges conservadors.