El conseller de Justícia, Carles Mundó, va anunciar que el Govern valora una possible querella contra Daniel de Alfonso, si hi ha indicis d'ús indegut de diners públics en els viatges i altres despeses per part de l'exdirector de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) durant l'exercici del seu càrrec. En declaracions a RAC 1, Mundó va dir que «el Govern té l'obligació d'actuar» si De Alfonso «utilitzava els diners per a finalitats que s'apartaven de les seves funcions».

Segons van publicar els diaris digitals ElCritic.cat i ElNacional.cat, el responsable de l'Oficina Antifrau, destituït aquesta setmana pel Parlament, va fer una gran quantitat de desplaçaments pagats amb diners de la institució entre els anys 2013 i 2015. Tal com explica ElCritic.cat, dos dels 22 viatges que va fer De Alfonso a Madrid coincideixen amb els dies de les reunions amb el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, conegudes a través de les gravacions. Aquests viatges, però, van ser justificats en concepte de «relacions amb membres de l'Administració de Justícia». El cost dels dos viatges hauria estat d'uns 1.500 euros.

El Nacional revela, d'altra banda, que en els viatges internacionals De Alfonso es va gastar més de 130.000 euros. L'equip directiu de l'organisme català també va participar en els viatges a càrrec del pressupost d'Antifrau en un dels moments de més contenció per les administracions catalanes. Algunes de les destinacions a les quals van viatjar van ser Nova Delhi, Pequín, Buenos Aires, Bucarest, París, Nova York, Hong-Kong o Sant Petersburg. En aquests viatges estarien inclosos al pressupost de la OAC les dietes, els allotjaments, la locomoció, els trasllats i les «atencions protocolàries respresentatives» de tots els assistents.

La recerca del substitut

El Govern ja està valorant possibles candidats a substituir Daniel de Alfonso, segons va explicar el mateix conseller de Justícia. La persona que el substituirà serà proposada pel president de la Generalitat i haurà de tenir el vot favorable de tres cinquenes parts del Parlament d'acord amb el que preveu la llei de l'Oficina Antifrau. Mundó no va revelar el nom de cap dels possibles candidats però va afirmar que «la voluntat del Govern és fer-ho al més aviat possible». «Tan bon punt es constatin els consensos sobre la persona, si pot ser la setmana que ve millor que la següent», va afegir.

El conseller de Justícia també es va referir a la gravetat de que el ministre d'Interior en funcions cotinui exercint el seu càrrec. «No m'imagino el ministre francès seguint en el càrrec després que l'haguessin gravat al seu despatx» va constatar Mundó.