Els excoordinadors nacionals d'ICV Joan Herrera i Dolors Camats han defensat el referèndum per solucionar l'encaix de Catalunya, una via que CDC "ha dinamitat", i han criticat que ERC i la CUP hagin "apuntalat" el projecte convergent en lloc d'apostar per la confluència d'esquerres.

ICV celebra aquest cap de setmana a les cotxeres de Sants de Barcelona la seva onzena Assemblea Nacional, en la qual aprovarà la seva ponència política, que marcarà l'estratègia del partit els pròxims quatre anys i en la qual elegirà la seva nova executiva nacional així com els membres del consell nacional.

Durant la presentació de l'informe de gestió en el seu mandat, Herrera i Camats han reiterat la seva aposta per la celebració d'un referèndum per solucionar l'encaix de Catalunya a Espanya i per la suma de les esquerres per ser "hegemòniques", estratègia que ja van fixar en l'anterior Assemblea Nacional de fa quatre anys a Viladecans (Baix Llobregat).

Si bé han reconegut "errors tàctics", els exdirigents ecosocialistes han assenyalat que en "cap cas" aquests han estat estratègics, ja que els dos objectius, el del referèndum i el de la confluència de les esquerres, segueixen "vigents".

Camats ha defensat que el referèndum segueix sent l'"única solució" a l'encaix català que, a més, ha anat "sumant" aliats a Espanya i a nivell internacional i, en aquest sentit, ha criticat que l'expresident de la Generalitat, Artur Mas, i CDC "hagin dinamitat" està via, conduint Catalunya a un "carreró sense sortida" amb el seu projecte independentista.

A més del referèndum català, els exlíders d'ICV han reiterat la seva aposta per la confluència de les esquerres superant la fase de les coalicions, sumant així nous actors polítics i socials per constituir "projectes col·lectius i compartits" que aspirin a ser "hegemònics" a Catalunya.

Camats, en aquest context, ha criticat que ERC i la CUP hagin optat per "apuntalar" el projecte de CDC, en lloc d'apostar per la "construcció" de la suma de les esquerres catalanes, cosa que permet "il·lusionar" els catalans i "transformar" la realitat política i econòmica actual.