El cap de llista d'En Comú Podem, Xavier Domènech, s'ha acreditat aquest dilluns com a diputat al Congrés juntament amb els membres de la seva coalició i ha expressat la seva "millor disposició" de treballar al Congrés amb Podem, "que és el nostre principal aliat", per obrir a Madrid "debats que fins ara havien queda fora del sistema institucional". Domènech, que ha insistit que entre les prioritats de la seva formació hi ha el dret a decidir, ha afirmat també que el 'no' de la CUP a la investidura d'Artur Mas permet "obrir l'oportunitat que el debat torni a ser de país i no de poder". Fins ara, ha dit, el debat a Catalunya ha estat "més de poder que de país" i "s'ha centrat excessivament" en la figura d'Artur Mas, i el fet que "finalment s'hagi desbloquejat" permet centrar-lo de nou en la desigualtat social que es viu a Catalunya.

El cap de llista d'En Comú Podem ha atès els mitjans als lleons del Congrés dels Diputats, on ha estat escoltat per la resta dels membres del seu grup parlamentari. L'objectiu de la seva formació, ha dit, és acabar amb ,les desigualtats, els desnonaments, l'exclusió social i lacres sistèmiques com la corrupció, així com les portes giratòries "que és el que explica que a Nou Barris la factura de la llum sigui més cara que a Nova York". En aquest marc ha defensat la necessitat que "d'una vegada per totes" l'Estat assumeixi la seva "plurinacionalitat" i es pugui dur a terme el dret a decidir a Catalunya.

Pel que fa a Catalunya, ha assegurat que malgrat que "el que es va viure ahir va ser pràcticament una implosió i va generar molta tensió", la seva formació espera "que en els pròxims dies tot torni al seu lloc". "El no a Mas reobre el debat a Catalunya i espero que no siguin unes eleccions per plantejar només qui ha de ser el president", ha afirmat, sinó que sigui un debat per construir "alternatives de país". Amb tot ha recordat abans de recordar que els temps per elegir president de la Generalitat "no s'han acabat" i cal esperar a veure "què passa en els pròxims dies".

En aquest marc ha recordat que a Catalunya hi ha una "majoria sobiranista" que agrupa el 80% de la població i que integra "gent que aposta per la independència de Catalunya". "El que hem viscut en aquests últims anys és un problema de democràcia de partits que feien just el contrari del que deien els seus programes electorals" i que s'ha afegit al "problema de la no acceptació de la plurinacionalitat de l'Estat". Segons Domènech, "les grans vies" de solució els problemes de l'Estat són "més democràcia i no menys democràcia" i "més drets socials i no menys drets socials".

Retreu al PSOE que només faci debat intern

Domènech també ha retret al PSOE que gasti les seves energies en un debat intern en compte d'acceptar el dret a decidir i buscar alternatives al PP per formar govern. "L'alternativa de país existeix però el debat que està vivint el PSOE és si fa o no un debat anticipat, i saber si Pedro Sánchez marxa de secretari general", ha dit. Segons el cap de llista d'En Comú Podem, el PSOE "no s'està plantejant realment els debats que s'hauria de plantejar", en referència al dret a decidir, que "defensa el 80% de l'electorat a Catalunya". "Crec que a hores d'ara plantejar que els grans bloqueigs per part del PSOE tenen a veure amb qui té la bandera més gran és un favor pèssim a la situació que estem vivint", ha dit.

Considera "especulatiu" abordar ara si Colau ha de presentar-se al març

Segons Domènech, en el cas que es confirmin les eleccions al març a Catalunya la seva formació obrirà "un debat ràpid" de totes les parts que van confluir a En Comú Podem, però el debat sobre si ha de ser o no Ada Colau qui encapçali la candidatura de la seva coalició l'haurà de fer Barcelona en Comú. "Fins que no s'obri aquest debat a Barcelona en comú, avançar per aquest camí podria ser molt especulatiu", ha afirmat en resposta a les preguntes sobre si Colau ha de presentar-se a la presidència de la Generalitat.

Confia en tenir grup parlamentari

En Comú Podem aspira -com al resta de confluències de Podem- a disposar de grup parlamentari propi al Congrés, malgrat que podria no complir un dels requisits del Reglament de la cambra per fer-ho així. Domènech s'ha mostrat convençut que finalment disposarà de grup propi perquè "complim tots els requisits legals". "No entendríem cap realitat diferent", ha dit.