Agents de la Direcció d'Informació de la Guàrdia Civil, en col·laboració amb unitats de la Zona de Catalunya i de la Comandància de Barcelona, van detenir dos homes i una dona implicats en una xarxa de captació i enviament de persones per a la seva incorporació a l'organització terrorista Daesh.

Segons va informar ahir de matinada en un comunicat el ministeri de l'Interior, l'operació es va desenvolupar sota la direcció del Jutjat Central d'Instrucció número 6 i la Fiscalia de l'Audiència Nacional.

Els dos homes, de 32 i 42 anys i naturals de Tànger -Marroc-, residien en un mateix domicili de Barcelona, ciutat en la qual van estar detinguts i des d'on es dedicaven, a través de diferents plataformes virtuals i xarxes socials, a difondre l'ideari extremista del Daesh i a captar adeptes per enviar-los a zones de conflicte, segons la nota oficial.

De la seva banda, la dona, de 24 anys i natural de Granollers -Vallès Oriental-, ciutat on va estar arrestada, havia experimentat un procés de radicalització que l'havia portat a compartir completament l'estratègia dels grups terroristes extremistes als quals pretenia unir-se en un imminent desplaçament, afegeix el comunicat.

També la Guàrdia Civil va informar que havia pres declaració a quatre persones més per la seva presumpta relació amb els detinguts. Sobre la investigació, va explicar en el comunicat que intenta aclarir completament l'estructura d'aquesta xarxa, les activitats de la qual aconsegueixen donar efectivitat a les diferents línies d'acció que intenta implantar el Daesh, entre les quals hi ha atreure dones per incorporar-les en diferents papers dins de l'organització terrorista.

Destaca que investigava aquesta xarxa des de fa diversos mesos en el marc de les indagacions sobre les comunicacions entre membres del Daesh i seguidors residents a Espanya. "Aquestes comunicacions no només suposen un factor potenciador de la radicalització extremista a Espanya, sinó que poden ser utilitzades per vehicular instruccions operatives i materialitzar estratègies concretes dels líders de l'organització terrorista", sosté en la nota.

Aquestes són les segones detencions que es realitzen a Espanya després dels atemptats del passat 13 de novembre a París en què van morir 130 persones i més de 300 van quedar ferides.

La primera després de la massacre de la capital francesa va tenir lloc el passat 23 de novembre, quan la Policia Nacional va detenir al Centre Penitenciari de Segòvia A. Chiakhi, pres en aquesta presó, per captar gihadistes i amenaçar en nom de l'Estat Islàmic amb posar bombes a Madrid i Barcelona.

"És una víctima"

Una cosina de la jove detinguda la matinada passada va assegurar que la noia "és una víctima captada per internet i que la família no té una posició radical. En declaracions a TV3, la dona va indicar que la família fa 50 anys que viu a Catalunya i que "no entenem res" del que ha succeït amb la jove detinguda ahir.

La dona, de 24 anys, va estar detinguda a la casa familiar de Granollers quan tenia, "literalment", la maleta preparada per viatjar a l'Afganistan per unir-se al moviment gihadista, segons va assegurar ahir a Mataró el ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz. "Si ho haguéssim sabut, hauríem actuat abans. No tenim aquest perfil, la meva cosina ha estat una víctima captada per internet", va considerar la familiar de la detinguda. Segons el seu parer, la jove hauria patit una crisi d'identitat "mal portada" i podria haver estat influenciada per internet.

Uns 70 detinguts el 2015

Seixanta-vuit persones van estar detingudes per les forces de seguretat espanyoles al llarg del 2015 per la seva presumpta vinculació amb xarxes gihadistes, segons fonts del ministeri de l'Interior.

La d'ahir és la segona operació contra el terrorisme gihadista a Espanya des dels atemptats de París del 13 de novembre en els quals van morir 130 persones.

La primera va tenir lloc el passat 23 de novembre, quan la Policia Nacional va detenir un pres per captació i adoctrinament de gihadistes a la presó de Segòvia. Amb les detencions de Barcelona, 634 persones -596 a Espanya i 38 en operacions conjuntes a l'estranger- han estat detingudes per les forces de seguretat espanyoles com a sospitoses de pertànyer a grups terroristes gihadistes des dels atemptats de l'11 de març del 2004 a Madrid. L'any amb un nombre més gran de detencions va ser el 2004, en coincidència amb la investigació dels atemptats gihadistes de Madrid, amb un total de 131 sospitosos arrestats a Espanya.