El cap de llista de Junts pel Sí i diputat, Raül Romeva, s'ha estrenat al Parament llançant una advertència al govern espanyol. "Hi ha qui pensa encara que carregar els tribunals amb artilleria legalista acabarà amb aquest clam. Això no té aturador. Si no és avui, serà demà. Si no som nosaltres, seran uns altres. Però aquest país ja fa temps que diu alt i clar que ha arribat el moment d'anar a totes", ha assegurat. En el marc de la presentació de la resolució independentista, ha assegurat que aquesta suposa un "abans i un després" de la condició política del Parlament i de les institucions catalanes. A més, ha defensat que la independència va "essencialment" de garantir els drets de les persones i que la gent pugui viure millor.

Romeva ha reivindicat que amb la resolució d'inici del procés cap a la independència que el Parlament aprovarà aquest dilluns es dóna compliment a "un compromís electoral, una demanda democràtica i una urgència nacional". En aquest sentit, ha fet un repàs als esdeveniments dels últims anys per explicar per què s'ha arribat fins a la situació actual, des de les massives manifestacions, el procés participatiu de passat 9 de novembre i les eleccions "excepcionals" del 27 de setembre.

Segons Romeva, hi ha milions de persones que reclamen que hi hagi les eines necessàries per garantir un estat del benestar, el respecte a la diversitat i la justícia social. Una demanda "creixent" per tal que Catalunya esdevingui un estat. "Volem marcar per tant no només l'inici de la XI legislatura sinó també un abans i un després de la condició política d'aquest Parlament i de les institucions catalanes", ha afirmat.

El diputat de Junts pel Sí s'ha mostrat molt crític amb l'actitud de l'Estat lamentant que només donen resposta a través "d'amenaces, atacs i querelles". En aquest context s'ha preguntat: "On és el sentit comú, la justícia, la separació de poders i la decència?".

La resolució independentista permetrà, segons Romeva, poder començar a treballar per la construcció d'un estat que doni resposta als reptes actuals i ha concretat els motius per als quals es vol un estat. En primer lloc, per preservar l'estat del benestar, en segon lloc, per participar amb veu pròpia als afers que preocupen al món com per exemple la situació dels refugiats, i finalment, per tenir un estat de dret on "la separació de poders no estigui trinxada".

Un estat que ha definit com la "veritable revolució" i la manera "pràctica" de canviar-ho tot. A més, Romeva ha afegit que aquest camí s'ha de fer comptant amb tothom i "sense excloure ningú". "Una oportunitat d'or per construir un estat modern, propi del segle XXI, i exemplar amb allò que té a veure amb la lluita contra la corrupció", ha conclòs.

En referència a les esmenes presentades per Catalunya Sí que es Pot, Romeva ha avançat que no hi votaran a favor perquè "demanar novament un referèndum ja ha quedat superat pels fets".