El Consell Nacional d'ERC va elegir ahir l'independent Gabriel Rufián, de la plataforma d'independentistes castellanoparlants Súmate, com a cap de llista per a les generals del 20-D, en les quals formarà tàndem amb el dirigent republicà i actual diputat al Congrés Joan Tardà. Rufián, que a les eleccions catalanes del 27-S va participar en diversos actes de suport a la candidatura de Junts pel Sí (en què estaven integrats entre d'altres CDC i ERC), dóna el pas així a la primera línia política, després de la seva etapa divulgant les tesis independentistes des de la plataforma Súmate i des de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC).

La comissió electoral d'ERC va proposar aquesta setmana que la candidatura per Barcelona de la formació republicana l'encapçalés Joan Tardà, amb una dilatada trajectòria al Congrés, fent tàndem amb Rufián, un activista social de 33 anys, nascut a Barcelona i amb arrels andaluses. Això no obstant, a la comissió executiva que va celebrar-se ahir minuts abans que s'iniciés el consell nacional que havia de ratificar les llistes, el propi Tardà va plantejar que fos Rufián el número 1 i que ell ocupés el segon lloc per Barcelona.

El Consell Nacional va aprovar per una aclaparadora majoria la proposta definitiva, amb Rufián de número 1, Tardà de 2 i Ester Capella -també diputada al Congrés actualment- en tercer lloc, ja que la configuració de la llista per Barcelona ha obtingut 122 vots a favor, 2 en contra i 5 en blanc.

També es va aprovar per una àmplia majoria que l'exjutge Santi Vidal -suspès pel Consell General del Poder Judicial durant tres anys per redactar un projecte de constitució catalana- sigui el cap de llista al Senat per Barcelona.