La líder de C's a Catalunya, Inés Arrimadas, ha carregat aquest dilluns contra Junts pel Sí i la CUP minuts després de conèixer-se que la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha convocat una reunió de la Junta de Portaveus per aquest dimarts. Per Arrimadas, es tracta d'"un atropellament jurídic" i una "vulneració" tant del reglament parlamentari -atès que el PPC encara no s'ha constituït com a grup parlamentari- com dels drets dels ciutadans a ser representats políticament. Davant d'aquesta situació, la cap de la formació taronja ha anunciat que el seu partit treballa en l'elaboració d'un escrit per queixar-se formalment d'aquesta situació, i que contactarà els líders del PSC, Catalunya Sí que es Pot i el PPC per mirar de presentar-lo conjuntament.

En cas que aquest dimarts a les 10.15 hores se celebri la reunió de la Junta de Portaveus prevista, estaríem davant d'una situació excepcional que "mai" ha tingut lloc en democràcia perquè encara no s'han constituït tots els grups parlamentaris, segons ha advertit Arrimadas. La líder de C's a Catalunya ha considerat que tant la presidenta de la cambra catalana, Carme Forcadell, com Junts pel Sí i la CUP estan "vulnerant" els drets dels grups a tenir veu en un òrgan com la Junta de Portaveus, així com els drets dels ciutadans a tenir representació política.

"Saben que és il·legal, un atropellament a la democràcia i a l'ordenament jurídic, i una barbaritat des del punt de vista jurídic", ha valorat Arrimadas, que ha anunciat que el seu partit demanarà a Forcadell que faci enrere en la convocatòria. C's ha manifestat la seva voluntat de poder adreçar aquest escrit de forma conjunta amb PSC, Catalunya Sí que es Pot i el PPC. I és que, segons Arrimadas, les seves crides a la unitat són més "creïbles" que les del líder socialista Miquel Iceta, que segons ha recordat, ha desatès les peticions de reunió formulades per Ciutadans.

També vol assolir una estratègia conjunta pel que fa a la sol·licitud de recurs d'empara al Tribunal Constitucional, que el seu grup estudia presentar tant bon punt es readmeti a tràmit la proposta de resolució de Junts pel Sí i la CUP. El portaveu parlamentari de Ciutadans ja va anunciar la setmana passada la intenció de presentar aquest recurs per tractar de frenar la declaració sobiranista i en entendre que una cambra legislativa no pot debatre sobre una qüestió "clarament contrària" als marcs legals vigents.

D'altra banda, Arrimadas ha carregat contra el conseller de la Presidència en funcions, Francesc Homs, per haver dit aquest dilluns en una entrevista radiofònica que "d'una manera o una altra" la declaració independentista s'acabarà votant abans del primer ple per a la investidura del president de la Generalitat, que s'ha de celebrar dilluns vinent. La presidenta del grup parlamentari de C's ha opinat que Homs es creu "amo" de Catalunya i que està "per sobre del bé i del mal, i de les lleis i la democràcia".

Així mateix, ha criticat que Junts pel Sí hagi "entregat" l'àrea econòmica del probable futur Govern a ERC - segons apunta 'El Periódico'- perquè és un partit que va ser "cervell del tripartit i que va arruïnar les finances de la Generalitat". Arribadas troba encara pitjor que Artur Mas deixi en mans de la CUP la gestió "política" d'aquest probable nou executiu, ha dit amb certa sorna. "Els catalans no volen això, volen que regni el sentit comú", ha asseverat.