Catalunya va rebre durant els primers nou mesos de l'any un 3,2% més de turistes estrangers que durant el mateix període del 2014. En temporada baixa, de gener a maig, el creixement va ser del 5,2% i de juny a setembre, de l'1,9%. Així doncs, en termes relatius, el turisme en temporada baixa va augmentar tres vegades més que en l'alta. En la roda de premsa aquest dijous, el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha celebrat aquesta tendència a la desestacionalització i ha valorat positivament l'increment de més d'un 10% del turisme d'interior. El conseller ha posat de manifest que els turistes estrangers hagin crescut tot i la davallada d'un 40% dels visitants russos.

Tot i la tendència a la desestacionalització, els mesos d'estiu segueixen sent els preferits per als estrangers. Segons les dades del ministeri de Turisme, Catalunya va rebre 5,7 milions de turistes entre gener i maig i 8,2 entre juny i setembre. En total, el país ha rebut 13,9 milions de visitants estrangers.

L'increment de l'afluència va acompanyada de l'augment de la despesa turística, que durant els nou primers mesos de l'any va ser de 12.500 milions d'euros, un 2,4% més que durant el mateix període del 2014. Cada turista va gastar de mitjana 121 euros diaris, un 2,7% més que l'any passat. La creixent desestacionalització també es veu en la despesa, que durant els quatre mesos d'estiu va baixar un 0,9%, sumant 7.700 milions d'euros. En canvi, entre gener i mai va augmentar un 8,2%. "La lluita contra l'estacionalitat s'està guanyant", ha celebrat Puig.

A més, les pernoctacions en el que portem d'any han pujat un 2,9% en hotels, un 4,5% en càmpings i un 12,5% en turisme rural. Mentrestant, els creueristes que arriben a Barcelona van créixer un 5,3% entre el gener i el desembre en relació amb el mateix període de l'any passat. En total, van venir-ne 1,9 milions.

Puig ha fet una valoració "positiva" de l'evolució del turisme a Catalunya però alhora ha advertit que cal una "permanent exigència", ja que hi ha riscos com la volatilitat dels mercats financers o les fluctuacions econòmiques en els països emergents.

D'altra banda, el conseller ha considerat que l'estratègia de diversificar mercats està donant "bons resultats". Així, ha celebrat que la caiguda del turisme rus no hagi evitat un creixement general en l'afluència de turistes.

Puig ha recordat que en els darrers anys s'han obert oficines turístiques de Catalunya a llocs com Nova York, Singapur o Sao Paolo. També ha valorat positivament el comportament dels mercats més consolidats i ha remarcat que els visitants francesos han crescut un 10% en els darrers mesos.

El conseller ha vaticinat un augment del turisme xinès després que Air China hagi anunciat que a partir de l'any vinent tindrà com a mínim una freqüència de vol setmanal directe entre Barcelona i Pequín.

Un organisme propi per als càlculs sobre turisme l'any vinent

Totes aquestes dades turístiques són elaborades per organismes que depenen de l'estat espanyol, ja sigui l'INE o entitats que depenen del ministeri de Turisme. Unes dades, segons Puig, que "en alguns moments" generen alguns "dubtes". En aquest sentit, el conseller confia que l'any vinent ja hi hagi un organisme a Catalunya que elabori els seus propis càlculs.