El candidat del PP al 27-S, Xavier García Albiol, i el portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, han presentat aquest dimarts al registre del Congrés una reforma de la Llei orgànica del Tribunal Constitucional per dotar aquesta institució de mecanismes per fer complir les resolucions i actuar contra les persones que les incompleixin. Albiol, que ha apuntat al president de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat que la reforma inclouria multes i la suspensió dels dirigents polítics que facin cas omís a les sentències dictades pel tribunal.

El PP vol posar en marxa la reforma aquesta mateixa legislatura aprofitant la seva majoria absoluta i dins de la tramitació de la llei de pressupostos generals de l'Estat. Segons han anunciat Albiol i Hernando, es tramitarà per la via d'urgència. La reforma dotaria el TC de capacitat per sancionar i suspendre funcionaris, dirigents i autoritats que no acatin les seves resolucions.

"La broma s'ha acabat"

Xavier García Albiol ha afirmat que la reforma és "la garantia que ningú tornarà a incomplir les resolucions del TC". "És un missatge molt clar a aquells que volen trencar Catalunya de la resta d'Espanya que la broma ha acabat", ha sentenciat.

Així mateix, ha subratllat que és la evidència més clara per tal que "ningú no pugui proclamar la independència de Catalunya" perquè dota de recursos al TC perquè "les seves resolucions i sentències s'executin per part dels funcionaris i les autoritats". "També es dota al TC de mecanismes per poder actuar respecte a les persones, autoritats o funcionaris incomplidors", ha conclòs

Rafael Hernando, per la seva banda, ha apuntat que a través d'aquesta proposta el Partit Popular pretén donar "les eines necessàries" al Tribunal Constitucional per tal d'executar les sentències un cop escoltades les parts. "Alguns hauran de tenir al cap que les decisions que adoptin no els sortirà gratis ", ha subratllat.

Tots dos han parlat al Congrés després de la reunió que han mantingut on també ha assenyalat que a través d'aquesta iniciativa el Partit Popular vol "reforçar l'estat de dret, la tutela judicial efectiva dels drets dels ciutadans i les competències del TC".

Segons Hernado es tracta d'una proposició de llei per reforçar les competències del Tribunal Constitucional en matèria d'execució de sentències i que passa per "reforçar l'estat de dret". Així mateix, la iniciativa pretén garantir "el respecte a les sentències del TC i dotar l'alt tribunal al TC de mecanismes per al seu compliment".

"Ja fa uns anys que s'ha produït desacatament de sentències per part d'alguns organismes", ha dit el portaveu popular al Congrés, per afegir que "això ha d'acabar". "Quan les normes no són suficients per garantir el compliment d eles lleis i les sentències del TC cal adaptar les normes".

Aquesta proposició de llei es tramitarà per la via d'urgència i es farà una lectura única durant el ple per a l'aprovació definitiva dels pressupostos prevista per a mitjans del mes d'octubre.

Albiol demana a Unió i al PSC que donin suport a la iniciativa

El candidat del PP a les eleccions del 27 de setembre, Xavier García Albiol, ha volgut estendre aquesta iniciativa a la resta de grups parlamentari i de manera molt especial a Unió Democràtica de Catalunya. "Vull demanar a Unió que doni suport a aquesta proposta si realment està en contra de la declaració Unilateral d'independència", ha manifestat. Respecte al PSOE i al PSC, Albiol ha manifestat que ara es veurà si els diputats i diputades socialistes actuen amb "coherència" respecte el procés català.