La hisenda pr˛pia s┤emmiralla en els models de fiscalitat de SuŔcia i AustrÓlia

28.07.2015 | 06:30
El president de la Generalitat, Artur Mas, en la presentaciˇ del projecte d┤AgŔncia TributÓria Catalana.
El president de la Generalitat, Artur Mas, en la presentaciˇ del projecte d┤AgŔncia TributÓria Catalana.

Catalunya es proposa construir un model d'administraciˇ tributÓria inspirat en el que hi ha implantat a AustrÓlia i SuŔcia, en quŔ prevaldria la cooperaciˇ amb el contribuent per sobre del control, segons els experts que assessoren el Govern catalÓ. En un acte en el Palau de la Generalitat, representants de consultores com KPMG, PwC, Deloitte, Everis i d'escoles de negoci com Esade van exposar els resultats de deu informes encarregats pel Govern en els dos ˙ltims anys per avanšar en la construcciˇ d'un nou model d'administraciˇ tributÓria per a Catalunya.
El responsable del programa per a la definiciˇ d'un nou model d'administraciˇ tributÓria de Catalunya, Joan Iglesias, va precisar que els experts recomanen al govern que cre´ un Servei CatalÓ de Gestiˇ d'Ingressos format al seu torn per quatre organismes: l'AgŔncia TributÓria de Catalunya (ATC), l'AgŔncia Catalana de Recaptaciˇ d'Ingressos (ACRI), l'AgŔncia Catalana de Comerš Exterior i Duanes (Acced) i l'AgŔncia Catalana de la Propietat ImmobiliÓria (ACPI).
Tota aquesta administraciˇ executiva dependria del conseller d'Hisenda, per˛, alhora, tot el sistema estaria tutelat per un Consell Fiscal dependent del Parlament.
Iglesias va destacar les mancances de l'AgŔncia TributÓria Espanyola, que no calcula l'anomenat źtax gap╗ o bretxa fiscal, Ús a dir, la diferŔncia entre els recursos fiscals potencials i els que efectivament es recapten, on la informaciˇ fiscal źno Ús accessible╗ i en quŔ la cooperaciˇ entre l'administraciˇ tributÓria i els contribuents Ús de źconfrontaciˇ i litigi╗.
Un sistema eficient, transparent i amb vocaciˇ de servei p˙blic sˇn altres caracterÝstiques del model que defensen els experts, que tambÚ recomanen suprimir les llistes d'empreses defraudadores i substituir-les per llistes d'empreses fiscalment responsables.
Iglesias va recordar que l'AgŔncia TributÓria de Catalunya (ATC) compta ara amb 324 funcionaris i que en els pr˛xims anys espera comptar amb uns 600 efectius. Va afegir que Catalunya ha de comptar amb una źestructura d'Estat╗ bÓsica com un sistema fiscal.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllašos recomanats: Premis cinema