El «no» a la independència guanya cada vegada més terreny a Catalunya, ja que és l'opció que defensa el 50% dels catalans, dos punts més que fa quatre mesos, mentre que els favorables a la secessió perden força en passar del 44,1% del març al 42,9% actual, segons indica l'últim sondeig de la Generalitat. A menys de tres mesos de les eleccions catalanes i immersos a Catalunya en el debat sobre si hi ha d'haver o no una candidatura unitària a favor de la independència, el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat va publicar ahir el seu últim baròmetre, una enquesta realitzada a 2.000 persones entre 2 i el 24 de juny, sense tenir en compte la ruptura de CiU. Un escenari diferent es dibuixa a la província de Girona, on sis de cada deu enquestats assegura que vol que Catalunya esdevingui un Estat independent, convertint Girona en la demarcació catalana on més es defensa l'aposta independentista. De fet, els enquestats partidaris del «sí» han augmentat prop d'un vuit per cent a les comarques gironines respecte a l'últim baròmetre.

L'enquesta reflecteix, doncs, que l'independentisme va a la baixa a Catalunya a mesura que s'acosten les eleccions. El «no» ja avantatja en set punts al «sí» a la independència de Catalunya en l'últim baròmetre realitzat pel CEO de la Generalitat, cosa que suposa un avanç respecte al sondeig de l'anterior trimestre, en què el «no» aconseguia un 48% davant del 44,1% del «sí». Segons el director del CEO, Jordi Argeleguet, l'augment en dos punts dels partidaris del «no» no és gaire significatiu en termes estadístics «si bé no es pot obviar», i va assegurar que el creixement dels favorables que Catalunya segueixi dins d'Espanya «es produeix en absorbir vot dels indecisos».

A la pregunta de «creu que Catalunya hauria de ser...», la majoria d'enquestats responen «un Estat independent» (37,6%), però hi ha un 29,3% de partidaris d'«una comunitat autònoma» i un 24% de favorables a «un Estat dins d'una Espanya federal». En una altra pregunta, sobre el que consideren els enquestats que té més importància a l'hora de decidir el vot en les pròximes catalanes, el 58,9% afirma que «les propostes de cada partit per donar resposta a la crisi econòmica», davant un 21,1% que indica que és «la posició de cada partit sobre la relació entre Catalunya i Espanya», si bé hi ha un 14,6% que assenyala que tindrà en compte «totes dues» coses.

Les reaccions

La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va dir que l'últim baròmetre del CEO consolidava la tendència de reducció dels suports que els independentistes tenien a Catalunya i que els ciutadans valoraven més l'estabilitat. Tot i que va explicar que des del Govern no es comentaven les enquestes, sí que va destacar l'avanç del «no» respecte al baròmetre de març i va dir que la «incertesa» que generen processos com l'obert per Mas «acaben perjudicant els ciutadans».