L'episodi de vents que ha patit el territori català al llarg d'aquest dimarts, especialment focalitzat a l'àmbit metropolità, ha registrat ratxes puntuals que han superat la força de les registrades durant el temporal de gener de 2009. La més alta, a Caldes de Montbui, de 124 km/h a les dotze del migdia. El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha explicat que les previsions meterològiques apunten que el temporal "amaina" i cap a les set de la tarda s'espera que sigui possible desactivar la fase d'emergència. A la mort de dues persones esclafades per un mur que ha caigut a Terrassa, la força del vent també va causar un accident a l'AP-7 ahir al vespre, que va costar la vida a una dona de 60 anys.

El conseller Espadaler, en sortir del consell assessor de Protecció Civil, ha explicat que les previsions meteorològiques apunten que el temporal de vent ja comença a amainar i que les previsions són que cap a les set de la tarda es podrà desactivar la fase d'emergències.

Des del Servei Meteorològic de Catalunya s'ha destacat aquest episodi com el més fort viscut a Catalunya des del de gener de 2009. Aquell va ser més extens al territori, aquest ha afectat sobretot a l'àmbit metropolità, i també més intens. Però durant l'actual, s'han registrat ratxes puntuals que han superat les de fa cinc anys.

La ràfega més potent s'ha detectat a Caldes de Montbui i ha estat de 124 km/h a les dotze del migdia. A Sabadell han arribat a 101 km/h, a Montserrat als 116 km/h i municipis com ara Parets del Vallès, a més de 70 km/h. El sotsdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado, ha explicat que aquesta intensitat intermitent combinada amb un vent sostingut d'entre 30 i 40 m/h des de les 11 del migdia ha estat la causa de la major xifra d'incidències. Les més greus, les tres mort.

Tres morts a causa del vent

El balanç més negatiu d'aquest episodi "excepcional" ha estat el de les tres morts. Dues persones han perdut la vida a la una del migdia a Terrassa en rebre l'impacte d'un mur de tres metres i 30 centímetres que s'ha desplomat a sobre d'ells. Es tracta d'un home de 27 anys i una dona de mitjana edat. A aquest sinistre cal sumar també l'accident produït ahir a les nou del vespre a l'AP-7, a Vandellòs, quan una dona de 60 anys va morir en bolcar la seva autocaravana.

No conduir i suspendre activitats a l'aire lliure

Espadaler ha aconsellat que no s'agafi el cotxe si no és estrictament necessari i que s'evitin la celebració d'activitats a l'aire lliure. A les autoritats locals més afectades, se les ha "convidat" a cancel·lar-les directament i a tancar l'accés de parcs i jardins fins que passi el temporal.

Un miler de sortides dels Bombers

Els Bombers de la Generalitat han dut a terme més d'un miler de sortides per emergències derivades de les ventades. La majoria d'aquestes s'han produït a l'àmbit metropolità, concretament 883. Des de dos quarts de dotze i fins a les tres de la tarda, el 112 ha atès 1.270 trucades.

40.000 abonats sense llum

Les companyies elèctriques han quantificat a les cinc de la tarda que uns 40.000 abonats no tenen subministrament de llum. La majoria són habitants del Vallès Oriental, Vallès Occidental i Maresme. Els 10.000 restants estan a Girona i molts d'ells viuen a municipis del Gironès.

El maquinista de la R3, ferit greu

Un tren de la línia 3 ha descarrilat en topar contra un arbre entre Les Franqueses i Centelles. El maquinista ha resultat ferit greu. Espadaler ha avançat que possiblement acabi perdent la cama. El tronc de l'arbre ha perforat la seva cabina. Els passatgers han hagut de ser evacuats. La R4 també presenta talls per un altre xoc d'un dels seu trens contra una branca.

Els principals talls de trànsit s'han produït a l'A-2, a l'alçada de Cervera, a la C-58, a Vacarisses, i a la C-17, a l'Ametlla del Vallès i a la Garriga. Algunes carreteres més locals també s'han vist afectades per caiguda de vegetació sobre el paviment.