El president de la Generalitat, Artur Mas, va assegurar ahir que el pacte de legislatura amb ERC és "absolutament vigent" i a la vegada "prometedor", i va remarcar que manté l'oferta tant a republicans com fins i tot al PSC perquè entrin a l'executiu català. "Des de principi de legislatura els vaig invitar a formar part del Govern i quan hi hagi indicis que accepten el full de ruta estic en permanent disposició d'ampliar l'espectre de l'executiu", va afirmar Mas en declaracions a l'emissora Rac1. A més, va afirmar que l'acord de legislatura entre CiU i ERC és "prometedor" i que li agradaria que s'ampliés al PSC, no només per mantenir pactes al Parlament sinó també per "governar conjuntament" en un moment en què, segons la seva opinió, està en risc la "supervivència de l'autogovern". Sobre les relacions entre CDC i UDC, Mas va afirmar que el pacte de federació és "sòlid com a mínim fins que arribi la consulta", i va intuir que a partir de l'eventual referèndum "també es mantindrà" l'aliança.

El president de la Generalitat, a més, va destacar que després de la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) veia alguna "escletxa" de voluntat de diàleg del Govern i va afirmar que ara no rebutjaria el pacte fiscal, encara que no sigui l'objectiu últim que persegueix el Govern. "Si cau el pacte fiscal com una fruita madura no diríem que no, perquè el necessitem, però això no es produirà perquè el Govern ja va dir que no", va afirmar Mas en una entrevista amb Rac1, en la qual, no obstant això, va recalcar que el seu executiu "no ha canviat el rumb" i manté el seu compromís de celebrar una consulta sobiranista, pel que sent "enveja" pel cas d'Escòcia.

Pel que fa al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), Mas va afirmar que veia els pressupostos de la Generalitat "més pròxims", encara que va advertir que els comptes "seran durs" fins i tot si es complia la reivindicació catalana d'un sostre de dèficit de l'1,5% del PIB. Mas, que va confirmar que encara no s'havia reunit amb el president del Govern espanyol, també va manifestar que ell havia estat objecte de "guerra bruta" per part de l'Estat encara que "no ha pogut identificar qui" l'havia impulsat, i va criticar que el ministre Jorge Fernández Díaz no hagués clarificat encara el cas del suposat esborrany policial aparegut en la passada campanya electoral. Pel que fa a la decisió d'abandonar els càrrecs d'Oriol Pujol, Mas va afirmar que tant ell com altres dirigents d'altres partits catalans que estan imputats -com és el cas del socialista Daniel Fernández, que també va abandonar càrrecs orgànics- "han assumit nivells de responsabilitat més grans de les quals s'assumeixen en altres parts d'Espanya" en casos, va subratllar, "encara més greus".

La consulta

El president d'ERC, Oriol Junqueras, va acusar el portaveu de CiU al Congrés dels Diputats, Josep Antoni Duran i Lleida, de qüestionar "constantment" i "impunement" el procés sobiranista i el mateix Govern. En declaracions a Catalunya Ràdio, Junqueras es va preguntar què passaria si fos el número 1 o 2 d'ERC qui qüestionés el procés i quina reacció tindrien "determinats sectors de la societat".

D'altra banda, el president d'ERC va assegurar que veia "possible" fer el referèndum a Catalunya aquest 2013 perquè és "urgent" i va lamentar, sobre els resultats de la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera, que el govern espanyol no concretés en ferm la flexibilització del sostre de dèficit.

Mentrestant, la líder del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, va celebrar que Mas "hagi rectificat" i s'avingui ara a dialogar amb el Govern, i li va reclamar "formalment" que "trenqui" el seu acord amb ERC, un pacte que ja és "paper mullat".