El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, va anunciar ahir que s'estudiarà si es fixa un objectiu de dèficit diferent per a cada autonomia i va destacar que si Brussel·les corregeix el dèficit públic per a Espanya, la intenció és compartir amb les comunitats la nova tendència. Al finalitzar el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), en el qual es va reunir amb els consellers del ram de les disset comunitats autònomes, Montoro va destacar que la intenció del Govern "és conèixer si s'ha de romandre en un objectiu de dèficit únic comú per a totes les comunitats o no".

Després d'explicar que s'havia tancat l'any 2012 amb una "amplíssima diferència" en els dèficits de les diferents comunitats, "s'ha obert un ventall" molt gran, que "s'ha d'entendre com una ocasió per a una altra forma d'establir l'objectiu de dèficit públic", sense prejutjar, va afegir, "cap resultat".

La valoraicó

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va celebrar que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, hagués oficialitzat que flexibilitzaria l'objectiu de dèficit del 2013 un cop la Comissió Europea faci el mateix amb Espanya. Mas-Colell va assegurar que Catalunya formarà part del grup de treball que s'havia constituït per abordar aquesta flexibilització i el seu repartiment, i va assegurar que buscarà una relació "fluida" amb l'executiu espanyol per determinar quin serà l'objectiu de Catalunya. Catalunya, va dir, també serà molt present en la negociació del nou sistema de finançament que afectarà els ingressos de la Generalitat ja al 2014. El conseller va fer aquestes manifestacions després de participar al Consell de Política Fiscal i Financera, en què es va aprovar la creació dels grups de treball del nou sistema de finançament i del repartiment del dèficit per al 2013, a més d'abordar el grau de compliment dels compromisos de les autonomies en la reducció de les empreses públiques.

Mas-Colell, que es va absentar de l'última reunió d'ara fa vuit mesos en protesta per la negativa de Montoro de repartir amb els territoris el marge de dèficit que li permetia Europa, va afirmar que la d'ahir va ser una reunió "constructiva" i fins i tot "plàcida" on, a diferència d'altres ocasions, "no s'havia culpabilitzat ningú" i el ministre Montoro havia reconegut l'esforç de tots els territoris en la retallada del dèficit.

Més propostes

En canvi, Mas-Colell no va voler entrar a valorar la proposta del ministre Montoro d'establir objectius de dèficit asimètrics entre els territoris independentment de si han complert o no el seu objectiu de dèficit al 2012, fet que va provocar crítiques d'algunes comunitats del PP com Madrid i Castella-Lleó, que se senten discriminades.

El conseller va afirmar que Catalunya "no entra ni surt" en aquest debat però va insistir que la distribució global del dèficit entre l'Estat i les comunitats autònomes havia d'estar" menys esbiaixada" que l'actual.

El Consell de Política Fiscal i Financera també va donar llum verd al grup de treball del nou model de finançament. El conseller d'Economia va dir que de moment el Ministeri no havia donat a conèixer cap esquema que pugui avançar les línies mestres del nou sistema.