El primer secretari del PSC, Pere Navarro, va donar ordres al seu grup parlamentari perquè no accepti esmenes a la seva resolució a favor del dret a decidir, la mateixa que va avalar a iniciativa de CiU al Congrés i que el va separar per primera vegada del PSOE a l'hora de votar a la Cambra Baixa. Així ho van confirmar fonts dels socialistes catalans, que van explicar que Navarro ho havia deixat clar en la reunió de dimarts del grup parlamentari. En relació amb l'esmentada proposta, el portaveu del PSC al Parlament, Maurici Lucena, ja va demanar a la resta de grups que van recolzar aquesta iniciativa a Madrid (CiU, ERC i ICV-EUiA) que no presentessin esmenes al text i el secundessin "per coherència" i per "lògica pura i dura".

La decisió

Els socialistes catalans han acordat així anar fins al final en aquest tema, una resolució que demana obrir un diàleg entre la Generalitat i l'Estat sobre una consulta sobiranista pactada, i no acceptar així esmenes, malgrat que el portaveu del Govern, Francesc Homs, suggerís tornar a votar el dret a decidir al Parlament en els mateixos termes de la declaració sobiranista recorreguda pel Govern davant el Tribunal Constitucional.

Aquesta declaració sobiranista va tenir el suport de CiU, ERC i ICV-EUiA i no posava com a condició que la consulta fos pactada, ja que es reconeixia Catalunya com a "subjecte sobirà". En canvi, la resolució del PSC aspira a obtenir el suport de 107 dels 135 diputats del parlament català. Per la seva banda, la diputada i membre de l'Executiva del PSOE Carme Chacón va dir que les seves conviccions "fermes i profundes són les de l'entesa entre Catalunya i la resta d'Espanya".