Un mínim de set protestes convocades a centres hospitalaris de Catalunya han servit perquè centenars de sanitaris tornin a exigir un dimecres més la paralització de les retallades que ha posat en marxa per la Conselleria de Salut, malgrat l'oferta de diàleg que el conseller Boi Ruiz va fer la setmana passada.

Fonts sindicals han precisat en declaracions a Europa Press que més de 2.000 persones han participat a les convocatòries; les més nombroses a l'Hospital de Bellvitge a L'Hospitalet de Llobregat, Vall d'Hebron (Barcelona) --que han originat a més el tall al trànsit de les rondes de la capital catalana-- i Viladecans.

Les mateixes fonts han precisat que unes 500 persones s'han manifestat a Bellvitge, unes 400 a Viladecans, 300 en Vall d'Hebron, 280 a Reus (Tarragona), 300 a l'Hospital Trueta de Girona, 100 al parc Sanitari de Sant Joan de Déu a Sant Boi de Llobregat i 150 a Sant Joan Despí.

Al Trueta la concentració ha servit també per reivindicar la vigència del tancament que diversos professionals mantenen al centre des de la setmana passada, i en el cas de Sant Joan Despí ha estat la plataforma 'Indignats' la que ha criticat davant de TV3 l'escàs cobriment per part dels mitjans de comunicació que tenen les seves reivindicacions.

Les marxes d'aquest dimecres completen la quarta setmana consecutiva de protestes, des que la Conselleria de Salut anunciés la seva intenció de reduir en gairabé 1.000 milions d'euros el pressupost del departament, i s'han mantingut malgrat l'anunci fet públic la setmana passada que l'ajust es divideix en dues fases per facilitar que les mesures més problemàtiques siguin negociades amb sindicats i patronal.

Les protestes han comptat amb la participació d'usuaris de la sanitat i, en el cas de Reus, ha servit també perquè l'alcalde de la població, Lluís Miquel Pérez (PSC), se sumés a la concentració, en línia amb les queixes fetes públiques durant els últims dies per part d'altres alcaldes de partits de l'oposició al Govern d'Artur Mas.

Els portaveus sindicals consultats han insistit a lamentar que les retallades ja s'apliquen als centres, amb el tancament de llits hospitalaris i reducció d'activitat en els quiròfans, al mateix temps que s'han començat a produir els primers acomiadaments de personal, sobretot en forma de no renovació de contractes de personal interí.

Els sindicats --que ja van alertar després de la primera reunió convocada en la Conselleria d'Empresa i Ocupació per negociar l'aplicació de la segona fase de les retallades que no parlarien amb Salut fins que el departament no detallés les retallades previstes en cada centre--, mantenen així el seu pols amb protestes diàries, a les quals aquest mateix dimecres els sindicats de professors han anunciat que se sumaran.