L'Institut Nacional d'Estadística (INE) ha arribat a un acord amb Vodafone, Movistar i Orange que permetrà a l'organisme seguir la pista, durant vuit dies, als telèfons mòbils a tot Espanya amb l'objectiu d'obtenir informació sobre la mobilitat dels espanyols .

L'objectiu és analitzar els desplaçaments durant quatre dies laborals de novembre, del 18 al 21; un diumenge, el 24 de novembre; un festiu, el 25 de desembre; i dos dies d'estiu, el 20 de juliol i 15 d'agost, també festiu.

Tot i que es tracta d'informació anònima, ja que l'INE rebrà les posicions dels números però no els titulars, la notícia ha despertat les suspicàcies de moltes persones, que es pregunten si poden evitar que l'institut utilitzi aquestes dades.

Movistar no disposa de mecanismes perquè els usuaris gestionin aquest tipus de dades, mentre que Vodafone i Orange permeten que els seus clients decideixin si cedeixen informació a tercers, encara que sigui de forma anònima.

Les dues operadores ofereixen vies diferents. En el cas de Vodafone, es pot realitzar a través de l'app 'Mi Vodafone ". Només cal accedir a 'El meu compte', 'Permisos i preferències' i triar l'opció 'No accepto que Vodafone cedeixi dades anonimitzades'. Orange, per la seva banda, gestiona les sol·licituds per correu, ja sigui electrònic o postal.

En tot cas, les tres companyies han volgut aclarir que la cessió d'aquestes dades no vulnera la legislació vigent, ja que estan "altament agregats" (resumits), en paraules de Telefónica.