El transbordador Endeavour ha entrat avui en òrbita terrestre a l’inici d'una missió de 13 dies que inclourà tres caminades per entregar equips i vitualles i instal·lar el mòdul Tranquility a l'Estació Espacial Internacional (EEI).

L'Endeavour romandrà dos dies en òrbita terrestre abans de dirigir-se cap al seu acoblament amb el complex que gira en una òrbita a gairebé 400 quilòmetres sobre la superfície terrestre.

El transbordador ha partit aquesta matinada tal com estava previst a les 04:14 locals (09:14 GMT) des de la plataforma 39A del Centre Espacial Kennedy, a Florida, sense problemes tècnics, segons ha informat la NASA.

El llançament havia estat previst inicialment per al diumenge, 24 hores abans, però un front ennuvolat procedent del nord va obligar a canviar els plans i procedir avui a l'enlairament.

L'objectiu principal de la missió, a més del reavituallamient i servei que ja s'han fet rutinaris, és la instal·lació del mòdul Tranquility, que ampliarà l'espai de treball dels astronautes i d'una cúpula de sis amplis finestrals que els permetrà una vista panoràmica de la Terra i del cel sense distorsions atmosfèriques.

Per a aquesta instal·lació es requeriran tres caminades espacials de sis hores i mitja cada una durant la missió de l'Endeavour.

El mòdul Tranquility, construït per Itàlia, i la cúpula són una contribució de l'Agència Espacial Europea (ESA) els membres del qual formen part del consorci internacional que integren 16 països per a la construcció de l'EEI.

La construcció de l'EEI, amb un cost de 100.000 milions de dòlars, haurà de quedar acabada en un 90 per cent una vegada que es produeixi la retirada dels transbordadors després de les seves últimes cinc missions d'aquest any.

En aquesta ocasió, la tripulació de l'Endeavour operarà sota el comandament de l'astronauta d'origen colombià George Zamka, que tindrà com a pilot a Terry Virts, per a qui aquesta serà la seva primera experiència espacial.

Els altres tripulants són els especialistes Nicholas Patrick, Robert Behnke, Stephen Robinson i Kathryn Hire.

Un espai de treball més ampli que donarà el mòdul Tranquility als ocupants de l'estació també permetrà instal·lar i millorar els sistemes del control ambiental del complex, segons ha informat la NASA.

Entre aquests millores s’ inclou les de la revitalització de l'aire, la generació d'oxigen i el reciclatge d'aigua.

Un cop instal·lat el mòdul es traslladaran fins allà un compartiment d'eliminació de deixalles i una corretja sense fi que els astronautes utilitzen per mantenir el seu estat físic.

D'aquesta manera Tranquility s'unirà als altres mòduls que estan en ple funcionament a l'estació espacial, entre ells el laboratori científic Destiny, el compartiment Quest, i els mòduls Unity i Harmony.