El sindicat CCOO ha alertat aquest dilluns que les agressions al personal de les presons creix "de manera desmesurada" tot i que la població interna s'hagi mantingut estable entre el 2016 i el 2018, període del qual es disposen dades. Segons les xifres oficials facilitades als sindicats per l'administració, el 2016 es van registrar 313 incidents i 263 temptatives d'agressió; el 2017 les xifres van pujar fins a 411 i 335, respectivament, i el 2018 van arribar a 503 i 424. A més, la quantitat d'incidents greus (agressions directes, temptatives greus i lesions amb baixa laboral) va passar dels 46 del 2016, als 57 del 2017, i als 95 del 2018. El sindicat es queixa que el Govern "no fa absolutament res" per revertir aquesta situació.

Una altra de les dades que destaca CCOO és la de les agressions directes d'interns amb voluntat de danyar els treballadors, que van passar de les 103 el 2016, a les 144 el 2017, i a les 185 l'any passat.

També posen de manifest que dos centres, Quatre Camins i Brians 1, continuen sent els "forats negres", diuen, perquè concentren gairebé el 48% de les agressions i intents d'agressió. El 2017, però, acaparaven el 60% dels incidents. A parer de CCOO, això indica que les agressions "han fet metàstasi per tot el sistema".

El sindicat ha assegurat que el problema no és el número o la tipologia d'intern, sinó "la completa absència de polítiques preventives" per part de la Secretaria de Mesures Penals, Rehabilitació i Atenció a la Víctima. "L'administració no ha fet res, no ja per impedir l'augment, sinó simplement per tenir-lo sota control, i encara menys per revertir-lo", ha continuat CCOO, que ha subratllat que no hi ha cap mesura específica ni cap pla de xoc aprovat. Al contrari, en el Pla Estratègic d'Execució Penal d'Adults, assenyalen, no hi ha cap referència a aquesta qüestió. "La Secretaria es dedica a realitzar polítiques de gestos grandiloqüents sense cap contingut real", ha conclòs.

Un altre problema, diu el sindicat, és l'envelliment de la plantilla per una "política suïcida" en matèria de personal, sense oposicions des de fa deu anys, amb un decret de segona activitat "inoperant i sobrepassat" i sense jubilació anticipada.

Més de la meitat del personal té més de 50 anys i ha de gestionar interns amb una edat mitjana molt inferior, ja que el 60% són menors de 40. Aquesta situació s'agreuja als centres de joves, on el 63% de la plantilla d'interior té més de 50 anys i han d'ocupar-se d'interns de menys de 25.