24 de novembre de 2018
24.11.2018

Les víctimes de violència de gènere menors d'11 anys són un 22% més que l'any passat

Els Mossos demanen als ciutadans que truquin al 112 si senten discussions de veïns amb crits i amenaces

24.11.2018 | 09:17

Les víctimes menors d'edat de fins a 11 anys que figuren en diligències policials per violència de gènere s'han incrementat un 22% aquest any, segons dades dels Mossos d'Esquadra fins a l'octubre. L'increment s'ha notat especialment en menors d'entre 6 i 11 anys, arribant fins al 39%. Es tracta dels fills de la dona que són testimonis dels fets o que han patit la violència directament. La cap del grup d'atenció a la víctima dels Mossos, la caporal Andrea García, ha demanat als ciutadans que telefonin al 112 si senten discussions amb "crits i amenaces" perquè els Mossos puguin fer les comprovacions pertinents ja que molts dels homicidis i assassinats comencen amb una discussió.

La franja d'edat de menors que més denuncien són els que tenen entre 12 i 17 anys, amb 486 denúncies, una xifra semblant al 2017. En aquesta franja també s'inclouen els menors que han estat víctima de violència per part de la seva parella o exparella. En total els menors que han patit violència de gènere passen de 741 a 792, per tant, augmenten un 6,8%.

Els mossos han instruït fins a l'octubre d'aquest any 10.935 denúncies en l'àmbit de la violència de gènere, una xifra que és semblant a la de l'any passat, un 0,3% menys. Ara bé, hi ha un lleuger augment del nombre de dones que denuncien, un 0,2%, perquè en una única denúncia hi ha més d'una víctima de violència de gènere, la dona i els seus fills.

{C}

{C}

Sis dones han mort enguany per violència masclista

Enguany han mort sis dones per violència masclista, quatre de les quals tenien fills i en dos dels casos eren menors d'edat que han quedat orfes. Només una de les dones mortes havia interposat denúncia anteriorment i una altra tenia vigent una mesura judicial de protecció. En quatre dels assassinats els Mossos han detingut els autors i en la resta dels casos l'autor dels fets s'havia suïcidat.

En l'àmbit de la violència de gènere es poden donar diferents tipus de violències. La violència psicològica (amenaces, coaccions, vexacions, assetjament i tracte degradant) representa un 41,6%, la violència física (lesions lleus i greus i temptatives d'homicidi) un 40,2%, altres violències entre les quals destaca l'econòmica un 11,9%, per internet un 3,5% i la sexual un 2,8%.

Un 6,9% de les dones ateses són menors d'edat

Els Grups d'Atenció a la Víctima (GAV) estan especialitzats en l'atenció i el seguiment de les víctimes de violència masclista, acompanyen a 10.206 dones víctimes de violència de gènere, de les quals 7.289 tenen una mesura judicial concedida i en vigor actualment. Enguany el 6,9% del total de dones ateses pels Mossos d'Esquadra han estat menors d'edat. La franja d'edat on s'han concentrat més víctimes és la dels 21 als 50 anys i entre 31 i 40 és la que té més incidència, amb un 32%.

El nombre de sol·licituds d'ordre de protecció recollides pels Mossos d'Esquadra aquest any ha estat de 7.761, s'ha mantingut amb un descens poc significatiu (0,6%) respecte el 2017. En aquest moment els mossos realitzen 107 proteccions policials: 11 de risc molt alt, 15 de risc alt i 81 de risc mitjà.

La cap del grup d'atenció a la víctima dels Mossos, la caporal Andrea García, ha demanat als ciutadans que telefonin al 112 si senten discussions amb "crits i amenaces" dels perquè d'aquesta manera els mossos podran anar-hi per fer les comprovacions pertinents i veure "si no és res o si aquella discussió acaba amb violència física". Ha exposat que "molts dels homicidis i assassinats dins el domicili comencen amb una discussió".

Més detencions de joves entre 18 i 20 anys

Durant l'any 2018 els Mossos d'Esquadra han detingut 4.425 homes relacionats amb agressions masclistes, l'any passat en van ser 70 menys. Així mateix, 25 de les persones detingudes són menors d'edat, quatre menys que el 2017.

La franja amb més detinguts se situa entre els 21 i els 50 anys, unes edats que coincideixen amb les víctimes de violència de gènere. L'any 2018 hi ha un augment del 20% del nombre de persones detingudes d'entre 18 i 20 anys, segons informen els Mossos en un comunicat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook