El Servei Català de Trànsit ha fet públiques aquest dissabte, 1 de maig, les dades corresponents a sinistralitat viària. D'acord amb l'informe, a la demarcació de Girona, fins al 30 d'abril, hi ha hagut 7 víctimes mortals, una més que l'any passat, i és l'única demarcació on no hi ha hagut reducció. Els accidents mortals s'han concentrat en tres comarques: 3 víctimes mortals han sigut a l’Alt Empordà, 2 al Gironès i 2 a la Selva. Només aquest mes d'abril han mort 3 persones en accident de trànsit a la demarcació de Girona.

Pel que fa a col·lectius vulnerables, fins al 30 d'abril, han mort 2 motoristes (l'any anterior va ser 1), 1 ciclista (igual que l'any passat) i 2 vianants (el 2020 no hi va haver cap atropellament).

Balanç de Catalunya

Balanç de CatalunyaEl Servei Català de Trànsit informa que aquest 2021, fins al 30 d'abril, han mort 27 persones en 27 accidents de trànsit a les carreteres catalanes. Durant el mateix període de l'any passat van perdre la vida 35 persones en zona interurbana, el que suposa una reducció del 22,9%. Pel que fa als sinistres mortals, la reducció respecte al 2020 és del 3,6%, atès que n'hi va haver un més, 28. Convé destacar, que aquesta reducció de la sinistralitat s'ha de situar en un període en què, en gran part, encara hi ha hagut restriccions de mobilitat per frenar la transmissió de la Covid-19.

De les 27 víctimes mortals registrades en aquests quatre primers mesos de l'any, 17 pertanyen a col·lectius vulnerables: 11 motoristes, 4 vianants i 2 ciclistes. En els tres grups es produeix un augment de les víctimes respecte l'any passat, especialment en el cas dels motoristes, que representen el 40% dels morts d'enguany i sumen 7 víctimes més que en el mateix període del 2020, amb 4 motoristes morts (el que representa que pràcticament s'han triplicat els motoristes morts aquest 2021). A més, en la sinistralitat dels motoristes canvia també la tendència d'accidents amb la moto sola (sortida de via, caiguda o xoc amb obstacle): enguany, en 7 dels 11 accidents mortals el sinistre ha estat amb un altre vehicle implicat.

Per aquest motiu, el Servei Català de Trànsit demana més percepció del risc i consciència de la pròpia fragilitat a aquests col·lectius, així com respecte i col·laboració a la resta d'usuaris per reduir les víctimes a les carreteres. A més, amb la fi de les restriccions de mobilitat comarcal i l'arribada del bon temps, època en que incrementa la sinistralitat, l'SCT apel·la a la responsabilitat compartida i a la necessitat d'una convivència respectuosa a la xarxa viària per reduir la sinistralitat d'aquests col·lectius.

Més accidents amb més d'un vehicle i menys morts en turismes i d'edat avançada

Més accidents amb més d'un vehicle i menys morts en turismes i d'edat avançadaEs detecta una tendència a l'alça dels accidents mortals amb més d'un vehicle implicat, com ja hem apuntat en relació amb els accidents de moto. Fins ara, 22 dels 27 accidents mortals han ocorregut amb més d'un vehicle, el que suposa el 81% del total de sinistres, mentre que l'any passat en el mateix període aquest tipus d'accidents suposaven el 53% de la sinistralitat mortal. Així, aquest 2021 els accidents amb un únic vehicle implicat han disminuït un 61'5% mentre que els de més d'un vehicle han augmentat un 46,7%.

En la radiografia de la sinistralitat d'enguany, cal subratllar també la reducció a la meitat en els morts en turismes, que han passat de 18 al 2020 a 9 aquest any. També cal destacar que enguany només hi ha hagut una víctima mortal en vehicles pesants quan l'any passat van ser 5.

Per franja d'edat, la franja de 35 a 44 anys acumula una tercera part del total de 27 víctimes mortals, amb 9 morts, 2 més que l'any passat.

Convé destacar també que la franja de 45 a 54 anys és la que presenta major reducció respecte l'any passat, ja que s'ha passat de 12 morts a 4. També ha baixat la sinistralitat dels més grans: s'ha passat de 6 víctimes mortals de més de 65 anys (4 de les quals majors de 74) a una única víctima aquest 2020. Per contra, els morts de 15 a 24 anys han passat de 2 a 4.

Per dia de la setmana i per mes

Per dia de la setmana i per mesSi analitzem les morts per tipus de dia de la setmana observem que la meitat dels 27 morts d'aquest 2021 han estat en dies feiners (13) i l'altra meitat en cap de setmana (des de divendres a les 15 h) o festiu (14). Si ens fixem en els motoristes morts, la tendència és similar: 5 es van accidentar en dia laborable i 6 en cap de setmana.

D'altra banda, si analitzem la sinistralitat per mesos, el mes d'abril és el període que acumula més morts enguany, amb 9 víctimes mortals a les carreteres, una xifra similar a la de l'any passat, quan van morir 8 persones el mes d'abril per accident de trànsit. Aquest 2021 els morts han anat augmentant cada mes: al gener, 4 persones van perdre la vida a les carreteres catalanes, al febrer van ser 6 i al març 8.

La meitat dels morts a Barcelona i a Tarragona, on hi ha més reducció

La meitat dels morts a Barcelona i a Tarragona, on hi ha més reduccióPer últim, per demarcacions, la meitat del morts es concentren a Barcelona (13). Girona registra 7 morts i és la única on hi ha un increment de la sinistralitat respecte l'any passat, amb una víctima mortal més. A la demarcació de Tarragona hi ha hagut 4 persones mortes en accident de trànsit i a la de Lleida 3. A Tarragona és on hi ha un descens més gran, del 60% respecte l'any passat, ja que en el mateix període les víctimes mortals van ser 10.

Pel que fa a la sinistralitat de la demarcació de Barcelona, convé destacar que de les 13 víctimes mortals, 7 són motoristes i 2 són vianants.