Els Mossos d'Esquadra han desarticulat una banda organitzada dedicada a la falsificació de bitllets de 10 i 20 euros i al cultiu i tràfic de marihuana al barri de Sant Roc de Badalona. L'operatiu ha permès desarticular tres laboratoris on es produïen els euros i detenir cinc persones, dos homes i tres dones d'entre 37 i 47 anys, de nacionalitat espanyola i veïns del municipi. La investigació es va posar en marxa el gener del 2018 quan la Unitat Central de Falsificació de Moneda va detectar un augment de denúncies a l'àrea metropolitana de Barcelona, relacionada amb bitllets de la nova sèrie denominada Europa. Dos dels arrestats han ingressat a presó i els altres tres han quedat en llibertat amb càrrecs.

L'anàlisi de les denúncies rebudes per la Unitat Central de Falsificació de Moneda relacionava directament els bitllets falsos intervinguts amb d'altres del 2015 que pertanyien a la primera sèrie. Gràcies a les investigacions, els agents de la policia catalana van localitzar i identificar als responsables de la falsificació.

Els bitllets falsos els produïen en tres domicilis del barri de Sant Roc de Badalona i sempre sota comanda, cosa que va dificultar les tasques d'investigació i localització dels punts de producció. El Banc d'Espanya va catalogar aquestes reproduccions de "perilloses". De fet, segons els Mossos, aquesta era la impremta local de bitllets de 10 i 20 euros més activa que hi havia a Catalunya.

Els bitllets falsos s'introduïen al circuit financer mitjançant el sistema del "degoteig", és a dir a través de compres de productes de poc valor en petits comerços, tot i que darrerament també els distribuïen a altres compradors.

L'operació va acabar el desembre del 2018, amb la detenció de les cinc persones responsables de les falsificacions i que formaven part d'un clan familiar. El dispositiu va permetre desarticular els tres centres de producció de bitllets falsos, situats als domicilis dels falsificadors.

En el moment de la intervenció policial els laboratoris disposaven de bitllets falsificats i en procés de falsificació i es van intervenir, entre altres utensilis, tres impressores d'injecció i escàners, diversos cartutxos de tinta, una talladora de paper, un ordinador i nombrosos bitllets falsificats de 10 i 20 euros. A més, en un domicili del carrer Marquès de Mont-roig de Badalona es va detectar una plantació interior de marihuana amb 326 plantes i tot el material elèctric per al seu cultiu.

La investigació ha estat tutelada pel Jutjat Central d'Instrucció núm.6 de l'Audiència Nacional de Madrid. Els detinguts van passar a disposició judicial i el jutge va decretar l'ingrés a presó per a dos dels detinguts i la llibertat amb càrrecs per als altres tres.

Els investigadors recomanen que per detectar aquesta falsificació els comerciants i ciutadans comprovin els bitllets utilitzant les recomanacions del Banc Central Europeu: "toqui, miri i giri".