Penes d'entre un any i mig i nou anys de presó pels narcotraficants detinguts en l'operació Dominó

Girona (ACN).-

L'Audiència de Girona ha condemnat a penes d'entre un any i mig i nou anys de presó els vuit narcotraficants detinguts l'any 2006 en el marc de la macrooperació Dominó. A la banqueta dels acusats hi havia vuit persones acusades de traficar amb drogues i tres acusades de segrestar un home a Salt (Gironès).

La sentència condemna tots els implicats en delictes contra la salut pública però ha absolt els acusats de segrest. El magistrat considera que ha quedat provat que hi va haver un segrest però no hi ha proves que recolzin que els acusats van ser els autors. A més, posa en entredit que la víctima fos capaç de reconèixer només un dels segrestadors amb qui tenia una enemistat des de feia temps.

Els Mossos d'Esquadra van desarticular la banda de narcotraficants el desembre del 2006, durant una operació on van fer nombroses entrades i escorcolls a domicilis de Girona ciutat. Els agents van conèixer l'existència del grup gràcies a un home marroquí que havia estat víctima d'un segrest el mes de setembre d'aquell any.

Tant en la instrucció com durant el judici, el magribí va acusar tres dels narcotraficants d'haver planificat el segrest. La sentència de l'Audiència, però, desvincula un cas de l'altre. El tribunal admet que, durant la nit del 27 de setembre, uns desconeguts tapats amb passamuntanyes van segrestar el marroquí a punta de pistola. Després, se'l van emportar fins a un descampat proper a l'AP-7, i allà li van donar una pallissa. L'home va ser alliberat poques hores més tard, després que la seva família pagués un rescat de 9.000 euros.

Tot i reconèixer l'existència del fet, però, la sentència conclou de manera categòrica que cap dels tres narcotraficants van prendre part en el segrest. L'Audiència diu que la víctima 'va faltar obertament a la veritat' quan, durant el judici, va incriminar els acusats. La sentència recull que no hi havia prou llum (era negra nit) perquè la víctima veiés les cares als segrestadors i afegeix que, fins i tot, l'home va arribar a canviar la nacionalitat dels seus captors per fer-la coincidir amb la dels acusats, que són romanesos.

A més, el tribunal també sospita que el marroquí va actuar amb 'ressentiment' cap a un dels tres acusats, considerat el cap dels narcotraficants, perquè sabia que era ell qui havia delatat l'existència de la banda a la policia.

Penes per traficar amb droga

Pel que fa a les acusacions per tràfic de droga, el tribunal en aquest cas condemna vuit dels acusats per un delicte contra la salut pública. De fet, la majoria d'ells ja havien reconegut que es dedicaven a la compravenda de substàncies estupefaents. I pel que fa al cap de la banda, Alexander Orozco, tot i que ell es desvinculés dels fets, la sentència recull que va cometre el delicte amb 'meridiana claredat'.

Entre els elements en què es basa el tribunal per condemnar els processats hi ha el fet que la banda amagava la droga en portals o forats d'ascensor dels edificis que els Mossos d'Esquadra van registrar a Girona. A l'hora d'imposar les penes, l'Audiència de Girona condemna els vuit processats a condemnes que s'estenen entre l'any i mig i els nou anys de presó.

Als principals acusats, Alexander Orozco i Alberto Restrepo, l'Audiència els condemna a nou anys i un dia de presó, a més del pagament d'una multa de 150.000 euros. A dos processats més, Alex Díaz i Francesc de Borja, el tribunal els imposa una pena de nou anys de presó i 150.000 euros de multa.

A un quart processat, Jordi Bahí, la sentència li imposa un any i mig de presó i 7.000 euros de multa. Pel que fa als tres acusats restants, Libia Yurani, Mónica Yuliana Villa i Johnny Andrés Pastrana, la sentència els condemna a 3 anys i 28 dies de presó. A més, Pastrana també haurà de pagar una multa de 800 euros.