Alerten de l’increment d’un bacteri que causa faringitis i infeccions a la pell

Girona detecta més de 1.000 casos de faringoamigdalitis en set dies

La transmissió dels virus respiratoris continua en nivells baixos

Una infermera vacunant contra la grip a Girona en una imatge d'arxiu.

Una infermera vacunant contra la grip a Girona en una imatge d'arxiu. / MARC MARTÍ FONT

Laura Teixidor

Després de setmanes en què la grip va agafar especial protagonisme pels elevats nivells de transmissió, tant en població adulta com pediàtrica, ara el Departament de Salut alerta d’una onada epidèmica del bacteri estreptococ, principal causant del mal de coll i infeccions de la pell en nens més petits.

En el primer cas, acaba desembocant en malalties com la faringoamigdalitis. Segons dades actualitzades ahir per part del Sistema d’Informació per a la Vigilància d’Infeccions a Catalunya, la setmana passada es van detectar 1.171 casos d’aquesta malaltia a la Regió Sanitària de Girona, dels quals 483 diagnòstics van ser a causa d’aquest bacteri.

Per altra banda, en el cas de les infeccions de la pell en nens més petits, l’estreptococ sol causar impetigen i esclarlatina. Pel que fa a l’escarlatina, es van registrar valors alts el novembre passat, quan es van arribar a detectar 76 casos en una setmana, després la incidència va baixar per Nadal, coincidit amb les vacances escolars, quan hi ha menys contacte entre els nens als col·legis; però després va tornar a pujar i des de setmanes la transmissió està estabilitzada.

Respecte a l’impetigen, hi ha hagut una evolució similar tot i que ara està augmentant amb més força. La setmana passada es van diagnosticar 144 casos, mentre que l’anterior en van ser 128 i,quinze dies enrere, 117.

El Departament de Salut constata que es manté l’augment d’incidència del bacteri i «persisteix» la segona onada epidèmica.

Virus respiratoris estabilitzats

Pel que fa a la circulació dels virus respiratoris es mantenen estabilitzats a la baixa des de principis de febrer. La distribució de virus mostra un predomini de virus causants del refredat comú amb el rinovirus com el més freqüent (24,8% de les mostres), seguit del del metapneumovirus (14,4%), del coronavirus humà (12,6%), de la grip (5,8%) i del VRS (3,2%), principal causant de la bronquiolitis. La covid-19 representa el 0,4% de les mostres. En la població pediàtrica, la positivitat dels multitests mostren la grip A com el virus més circulant (6,7%), seguit de la grip B (3,6%), del adenovirus (3,3%) i del VRS (3,1%).

El nivell de transmissió de la grip es manté nivell basal, que és el més baix, una vegada finalitzada l’onada epidèmica. El VRS registra també un descens, mantenint-se per sota del nivell basal. Finalment, les pneumònies diagnosticades als centres d’atenció primària van registrar un lleu ascens.

Subscriu-te per seguir llegint