«És emocionant poder compartir moments d’il·lusió, riures, llàgrimes i records»

El poder terapèutic de la música arriba al Bernat Jaume de Figueres

Clara Valero i els alumnes de Clara’s Veus omplen de melodies el Centre Sociosanitari el darrer dissabte de cada mes

Un dels concerts de Clara’s Veus, el mes passat.

Un dels concerts de Clara’s Veus, el mes passat. / FSE

Emporda.info

«Compartir moments d’il·lusió, riures, llàgrimes i records». Aquesta és l'objectiu que ha portat a la Fundació Salut Empordà (FSE) a oganitzar recitals de música al centre sociosanitari Bernat Jaume de Figueres el darrer dissabte de cada mes a 2/4 de 12 del matí. Uns concerts que ofereixen, de forma altruista, la soprano i solista Clara Valero i els seus alumnes de l’escola Clara’s Veus des del mes de setembre. Des de llavors s’han programat recitals en els quals, a banda de Clara Valero, han cantat María López Bermúdez, Yolanda Caamaño, Josep Maria Mesquida i Toni Ventura. La cita no només reuneix les persones usuàries del centre sociosanitari, sinó també familiars i els equips de professionals.

Clara Valero té clar que sessions com aquesta tenen un poder terapèutic únic. «Fem que les persones cantin i sentin la música. És molt bonic veure, per exemple, com una senyora de 102 anys que normalment està molt quieta comença a moure les mans i els peus quan sent la música. Hi ha moments en què fins i tot nosaltres ens emocionem», explica. Així mateix, també confessa que l'emociona veure com el públic s’uneix a cantar amb ells, alhora que agraeix la implicació del seu alumnat en aquesta iniciativa. «Tothom s’ha ofert per anar al Centre Sociosanitari en funció de la seva disponibilitat i ho fan amb molta il·lusió», afirma.

Moment d'un dels concerts oferts.

Moment d'un dels concerts oferts. / FSE

Cal destacar que el repertori triat per a aquests concerts és molt ampli i inclou peces populars amb les quals moltes de les persones usuàries estan familiaritzades. «La música és un element de gran valor i els cantants de Clara’s Veus interpreten peces conegudes i atemporals que estimulen els records», assenyala la metgessa Esther Celda, directora del Centre Sociosanitari Bernat Jaume. «En aquests concerts es crea un entorn lúdic on les persones grans i les famílies comparteixen les experiències relacionades amb la música que ha format part de les seves vides. Reconeixen la música i la identifiquen i això provoca la creació d’un entorn de confort i de seguretat que afavoreix la comunicació i especialment una sensació de benestar, de plaer», afegeix.

Clara Valero és llicenciada en Història de l’Art i especialitzada en música del barroc. Ensenya cant i tècniques vocals i respiratòries i ha actuat com a solista en importants sales de concerts de Catalunya i Europa. Fa uns mesos, ella i la fisioterapeuta Yolanda Caamaño, que és alumna de cant seva, van impulsar la iniciativa de fer aquest gest d’acompanyament musical.