Salut estudiarà si pot regular el consum de begudes energètiques en menors

Begudes energètiques.

Begudes energètiques. / Joan Álvarez.

Emporda.info

Gairebé la meitat (45%) d’estudiants de 14 a 18 anys consumeixen amb freqüència (en els últims 30 dies) begudes energètiques, amb una prevalença més gran en els nois (un 50% davant el 39% en dones), segons l’enquesta Estudes del 2021. L’alt percentatge contrasta amb el consum en la població en general, que se situa en el 12,3%, una xifra augmentada per la franja d’edat de 15 a 24 anys, en què la prevalença és del 32,2%. Entre les persones d’entre 55 i 64 anys cau a un 2,9% (dades de l’enquesta Edats 2020). A aquestes xifres s’hi afegeix l’avís dels pediatres: aquestes begudes «poden causar addicció», a més d’irritabilitat, insomni, cefalees, ansietat, falta de concentració i patologies metabòliques i cardiovasculars, com ara taquicàrdia o augment de la pressió arterial.

Fa tot just uns dies Galícia va anunciar la seva decisió de prohibir per llei la venda d’aquestes begudes a menors, així com el consum, i es converteix en la primera comunitat autònoma d’Espanya a adoptar aquesta mesura. A Catalunya, el Departament de Salut també està estudiant com pot regular el consum d’aquestes begudes en menors, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO. Fonts de la conselleria apunten que s’està analitzant encara com es podria articular però eviten confirmar que sigui a través de la nova llei d’addiccions que prepara el departament que dirigeix Manel Balcells.

El que sí que ja fa Salut és «desaconsellar» el consum d’aquestes begudes excitants. Una llauna de 330 ml conté tanta cafeïna com dues tasses de cafè exprés, quatre tasses de cafè filtrat o quatres llaunes de refresc de cola.

A la seva web, la conselleria adverteix que una beguda energètica no és una beguda isotònica i recorda que el risc és més gran per a menors, embarassades o dones en lactància o persones sensibles a la cafeïna, amb hipertensió, patologies cardíaques o trastorns neurològics.