Alerta alimentària per un excés de pesticides en síndries provinents del Marroc

S'ha detectat el plaguicida metomilo en nivells per sobre dels permesos

Una parada de fruita amb diverses síndries, en una imatge d'arxiu.

Una parada de fruita amb diverses síndries, en una imatge d'arxiu. / FREEPIK

Bruna Segura

La Comissió Europea (CE) ha alertat recentment sobre la presència de síndries procedents del Marroc amb restes d'un plaguicida, el metomilo, per sobre dels nivells permesos, després de rebre un avís d'Espanya mitjançant el Sistema comunitari d'Alerta Ràpida per a Aliments i Pinsos (Rasff).

La notificació es va produir el dia 14, amb actualització el dia 20, mitjançant el sistema Rasff, pel qual Espanya va comunicar l'alerta a la CE, qui al seu torn va remetre la informació a la resta dels països de la Unió Europea (UE).

L'organització de consumidors Facua s'ha fet ressò d'aquesta comunicació, en la qual la CE ha precisat que la presència d'aquest pesticida està per sobre dels nivells permesos per la normativa comunitària.

Nivell de risc greu

El sistema de detecció de la UE ha categoritzat com a "greu" el nivell de risc, segons ha recollit Facua, que ha assenyalat que el metomilo és "una substància que s'usa com a pesticida i que pot tenir conseqüències greus en alguns casos".

Segons un informe publicat per la CE, el 2022 es van registrar 990 notificacions relacionades amb restes de pesticides a través de Rasff, la qual cosa, va suposar un descens del 20% respecte el 2021.

No obstant això, la CE ha reflectit en la seva notificació que no s'han pres mesures en reacció a aquesta troballa.

Facua ha afegit en un comunicat que el metomilo pot provocar símptomes d'intoxicació com a "mal de capmarejosnàuseesvòmitssudoració excessivatremolors i visió borrosa" i que la seva mescla amb alcohol "pot impactar en el sistema nerviós".