Per a tenir cura del vostre equilibri ocupacional durant aquestes setmanes que estarem tancats a casa pel confinament, és important seguir amb la rutina diària de sempre.

Per a entendre què és l'equilibri ocupacional, primer cal definir què és l'ocupació. Són les activitats de la vida diària d'una persona que, per a ella, tenen un sentit i una finalitat.

Tal com expliquen els terapeutes ocupacionals de la Fundació Salut Empordà, Marta Guerrero i Rafa Molla, «les ocupacions es divideixen en tres camps: autocura, productivitat i temps lliure. Una bona qualitat de vida significa que hi ha un equilibri entre les diferents activitats del nostre dia a dia». I concreten que «això no vol dir que hàgim de dedicar el mateix temps a cada una de les tres tasques, sinó que hem de trobar un equilibri entre aquests tres camps i el que realment ens interessa a nosaltres o ens agrada fer». «En temps de confinament, cal que mantinguem l'equilibri ocupacional, que suposa desenvolupar una rutina diària equilibrada, satisfactòria per a nosaltres, saludable i sostenible», conclouen.

12 hores per a l'autocura

Activitats destinades a tenir cura del nostre propi cos:

- higiene personal

- alimentació

- vestimenta

- son i descans

- activitat sexual

10 hores per a la productivitat

Activitats més complexes que es realitzen per compromís amb un mateix o els altres:

- neteja de la llar

- preparació dels àpats

- anar a comprar

- cura de tercers

- cura d'animals de companyia

- pràctiques religioses

- treball

- joc en el cas dels nens

- estudi

- voluntariat

2 hores per al temps d'oci

Activitats recreatives que afavoreixen el creixement personal. Són activitats significatives per a cadascun i poden variar segons cada persona:

- llegir

- pintar

- fer esport

- bricolatge

Les recomanacions dels experts

  1. És molt important que quan ens aixequem, ens dutxem i ens vestim segons les activitats que anem a fer. No hem de passar el dia en pijama.
  2. Cal mantenir, en la mesura del possible, els horaris d'esmorzar, dinar, berenar i sopar semblants a un dia d'escola o feina.
  3. Respecteu els horaris de son/vigília com els d'un dia laboral/estudi. Dormiu una mitjana de 7 a 9 hores.
  4. Intenteu mantenir els horaris d'estudi similars a les classes presencials i seguiu unes rutines d'estudi.
  5. Si no podeu fer teletreball, intenteu substituir el temps de feina per altres activitats productives com tenir cura de terceres persones, fer les tasques de la llar o estudiar.
  6. Cal evitar el sedentarisme i practicar activitat física a casa: caminar pel passadís, fer bicicleta estàtica o fer gimnàstica.
  7. Les TICs i les xarxes socials ens permeten estar comunicats amb família i amics, però cal ferne un ús responsable.