El servei complementari de Logopèdia de la Fundació Salut Empordà (FSE) està especialitzat en atendre a les persones que treballen professionalment amb la veu. La responsable d’aquesta unitat és la logopeda Imma Presas que també és professora de tècnica vocal i cantant professional amb estudis musicals de piano i cant. Presas explica que “en ser coneixedora de les exigències vocals i les necessitats de diferents professionals de la veu, parteixo des d’un enfocament que integra el meu bagatge com a cantant i professora de veu, amb l’especialització com a logopeda”.

A més de l’especialitat en professionals de la veu, persones de totes les edats poden utilitzar aquest servei, una prestació sanitària complementària que es formula de forma personalitzada per a tots aquells usuaris que presenten qualsevol alteració de la veu, la parla o el llenguatge i que dificulta la seva comunicació. Per fer-ho utilitza les tècniques, mètodes i recursos més eficaços i innovadors.

El servei que porta a terme Imma Presas dona resposta a tot tipus de problemes comunicatius, però se centra especialment en l’àmbit vocal. Així, s’actua sobre la higiene i la prevenció dels trastorns de la veu, la rehabilitació de la funció vocal i la millora del rendiment en veus sanes que requereixen cert nivell d’exigència. Es tracten alteracions en la veu, la parla o el llenguatge de persones de qualsevol edat i s'ofereix atenció especialitzada a professionals de la veu (mestres, cantants, actors, locutors).

Presas explica que “la logopèdia és una proessió sanitària que tracta els trastorns de comunicació humana. És la disciplina que engloba la prevenció, avaluació, diagnòstic i tractament dels trastorns de comunicació com alteracions de la veu, de l’audició, de la parla, del llenguatge (oral, escrit, gestual), però també de les funcions orofacials (succió, respiració, masticació) i de deglució. En aquest sentit, el logopeda és l’especialista que s’encarrega de rehabilitar qualsevol de les funcions esmentades anteriorment, que es trobin alterades i dificultin la comunicació”.

Totes les edats

La logopèdia, en qualsevol cas, atén a persones de totes les edats. “En el cas dels infants, hi ha indicadors que ens poden alertar de la necessitat d’una visita al logopeda: que no s’entengui a l’hora de parlar, que no pronunciï alguns sons, respirar amb la boca oberta, que presentin dificultat a l’hora de llegir i/o escriure, que no parlin o parlin molt poc, que mostrin bloquejos o repeticions durant la parla, que es quedin sovint sense veu o que no mostrin interès per comunicar-se amb els altres”, assenyala Presas.

Afegeix la logopeda de la FSE que “en el cas dels adults, també ens podem trobar amb alguns indicadors com disfonies freqüents, dificultats per ingerir aliments, pèrdua de vocabulari o de memòria, pèrdua del llenguatge després d’haver patit un ictus, diagnòstic de malalties neurodegeneratives (Parkinson, Alzheimer...), entre molts altres”.De la primera visita gratuïta fins als objectius terapèutics

En el servei de logopèdia de la FSE, s’ofereix una primera visita d’orientació gratuïta, en la qual es té un primer contacte amb l’usuari, o bé amb ell i la seva família en el cas dels infants, a partir de la qual s’obtenen les dades personals i es coneix quin és el motiu de consulta. La seva responsable, Imma Presas, assenyala que “la següent fase és la d’exploració, en la qual s’avalua la problemàtica que presenta el subjecte. En alguns casos es pot demanar que es consulti a altres especialistes (otorrinos, neuròlegs, pediatres, psicòlegs, etc.), per tal que s’avaluïn aspectes que puguin afectar al diagnòstic i a la intervenció”.

Finalment indica que “un cop realitzada l’exploració, es fa una sessió de valoració dels resultats i de devolució diagnòstica, on s’informa dels resultats obtinguts i es fa una orientació d’intervenció. A partir d’aquí es realitza tot el procés d’intervenció en el qual es treballen els objectius terapèutics plantejats i finalment es dona l’alta quan aquests objectius s’hagin assolit i consolidat”. Encara que fa pocs mesos que s’ofereix aquest servei complementari a la FSE, Presas explica que “ja hem atès un ventall de casos molt variat. I hi ha molta demanda de serveis per a usuaris en etapa infantil”. En aquest sentit, es realitzen sessions d'informació, individuals o col·lectives, fins i tot a les escoles.Una pel·lícula va popularitzar la feina del logopeda

Colin Firth i Geoffrey Rush van protagonitzar el 2010 la pel·lícula El discurs del Rei Un drama històric que narra l’ascens al tron anglès de Jordi VI, un monarca caracteritzat per la seva tartamudesa i que arriba a superar-la gràcies a un singular logopeda. Imma Presa reconeix que “ens va popularitzar la nostra feina i va fer sensibilitzar molta més gent en la nostra activitat. En aquella època diversos logopedes van aparèixer als mitjans de comunicació per parlar de la seva feina, arran de la pel·lícula. En definitiva, ens va donar molta visibilitat i això va ser positiu”.

Recorda que “la nostra és una disciplina molt jove en el nostre país. A principis dels anys 90 va passar a ser diplomatura i tot just el 2010 va arribar a grau. Poc a poc estem aconseguint que tant la gent com els professionals -i això és molt important- confiïn en nosaltres a l’hora de resoldre certes afectacions. No fa gaires dies una odontòloga em deia que no tractaria un nen fins que no hagués passat per un logopeda i resolgués, primer, uns problemes de deglució”. Reconeix que “cada vegada hi ha més usuaris que venen derivats d’altres professionals (pediatres, otorinolaringòlegs, dentistes, mestres, professors de cant o de música.