Hidratar-se, protegir-se del sol, utilitzar roba lleugera i de cotó i evitar els trajectes en cotxe durant les hores de més calor són només alguns dels consells que recomana l'Agència de Salut Pública de Catalunya davant l'onada de calor que aquesta setmana afecta Catalunya. L'agència fa un especial èmfasi en la gent gran o malalta que viu sola, a qui es demana que es visitin un cop al dia i, en cas que prenguin medicació, consultin amb el seu metge si pot influir en la termoregulació i si s'ha d'ajustar o canviar. Les recomanacions també van dirigides als treballadors amb activitats laborals d'exposició a temperatures elevades, com la construcció i l'agricultura.

La calor excessiva i sostinguda comporta un augment de la mortalitat, especialment en la gent gran i en les persones amb malalties cròniques, i també un increment en el nombre d'ingressos hospitalaris no programats als hospitals.

Així mateix, l'Agència de Salut Pública de Catalunya recorda que els cops de calor poden tenir conseqüències molt greus i que els seus símptomes són pell calenta, vermella i seca sense sudoració, temperatura corporal elevada i alteracions en l'estat mental, com marejos, desorientacions, convulsions, pèrdua de consciència, convulsions i fins i tot deliri i coma.

Altres consells són tancar les persianes de les finestres on toca directament el sol en les hores de màxima intensitat, obrir les finestres durant la nit per refrescar l'habitatge, evitar fer trajectes amb cotxe durant les hores de més calor i no deixar-hi infants o persones fràgils amb les finestres tancades no prendre begudes alcohòliques ni plats calents ni molt calòrics.